Recepti 12. travnja 2016.

Ručak za 10: Bijele lazanje s blitvom i porilukom

Bijele lazanje s blitvom i porilukom
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1304

Bešamel umak

  • 6 žlica maslac, slani
  • 0.50 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 5 šalica mlijeko kravlje, punomasno
  • 0.25 žličica papar
  • 0.25 žličica cajenski papar
  • 1.25 žličica sol
  • 2 šalica sir gruyere
  • 0.50 šalica parmezan

Lazanje

  • 1 žlica maslac, slani
  • 2 žlica ulje maslinovo
  • 3 kom poriluk (bijeli dio)
  • 3 režanj češnjak
  • 2 vezica blitva
  • 800 g tijesto za lazanje
  • 1 prstohvat sol
  • 1 prstohvat papar
  • 170 g mozzarella
  • 0.50 šalica sir gruyere
  • bosiljak, vezica

Priprema

  1. U srednjoj posudi otopite maslac na srednjoj vatri.
  2. Dodajte brašno i pri tom miješajte sa pjenjačom, a zatim postepeno dodajte mlijeko uz miješanje dok smjesa postane glatka. Kuhajte uz miješanje dok se bešamel zgusne.
  3. Maknite sa vatre, dodajte sol, papar i sireve. Miješajte dok se sirevi ne otope.
  4. Pećnicu zagrijte na 190°C i namastite pladanj za lazanje sa žlicom maslaca.
  5. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa pirjajte poriluk dok djelomično karamelizira, a zatim dodajte češnjak i pirjajte još 30 sekundi.
  6. Dodajte blitvu i kuhajte tek toliko da povene a zatim začinite sa soli i paprom.
  7. U pladanj za pečenje ulijte bešamel umaka da pokrije dno. Zatim naslažite listove lazanja pa povrće, mozzarellu i ponovno zalijte bešamelom. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sav materijal.
  8. Završite slojem lazanja i bešamela koje ćete posipati naribanim Gruyerom i parmezanom. Na površinu pobacajte bosiljak.
  9. Pecite 35 do 40 min u zagrijanoj pećnici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.