gastro postao
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1304
Bešamel umak
- 6 žlica maslac, slani
- 0.50 šalica pšenično brašno, bijelo
- 5 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 0.25 žličica papar
- 0.25 žličica cajenski papar
- 1.25 žličica sol
- 2 šalica sir gruyere
- 0.50 šalica parmezan
Lazanje
- 1 žlica maslac, slani
- 2 žlica ulje maslinovo
- 3 kom poriluk (bijeli dio)
- 3 režanj češnjak
- 2 vezica blitva
- 800 g tijesto za lazanje
- 1 prstohvat sol
- 1 prstohvat papar
- 170 g mozzarella
- 0.50 šalica sir gruyere
- bosiljak, vezica
Priprema
- U srednjoj posudi otopite maslac na srednjoj vatri.
- Dodajte brašno i pri tom miješajte sa pjenjačom, a zatim postepeno dodajte mlijeko uz miješanje dok smjesa postane glatka. Kuhajte uz miješanje dok se bešamel zgusne.
- Maknite sa vatre, dodajte sol, papar i sireve. Miješajte dok se sirevi ne otope.
- Pećnicu zagrijte na 190°C i namastite pladanj za lazanje sa žlicom maslaca.
- U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa pirjajte poriluk dok djelomično karamelizira, a zatim dodajte češnjak i pirjajte još 30 sekundi.
- Dodajte blitvu i kuhajte tek toliko da povene a zatim začinite sa soli i paprom.
- U pladanj za pečenje ulijte bešamel umaka da pokrije dno. Zatim naslažite listove lazanja pa povrće, mozzarellu i ponovno zalijte bešamelom. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sav materijal.
- Završite slojem lazanja i bešamela koje ćete posipati naribanim Gruyerom i parmezanom. Na površinu pobacajte bosiljak.
- Pecite 35 do 40 min u zagrijanoj pećnici.