Špajza 09. kolovoza 2019.

Najhrskaviji prženi krumpirići u sedam koraka

promfit
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrskav, a opet mekan, lijepe žute boje, nije natopljen uljem... neodoljiv pomfrit. Koliko vas je uspjelo napraviti baš takav?

Pomfrit, koji se smatra jednim od stupova francuske kulinarske kulture, po najnovijoj teoriji prvi put pripremljen na najstarijem mostu u Parizu - Pont Neufu. Navodno, ulični prodavači su počeli pripremati pomfrit odmah nakon Francuske revolucije na kraju 18. stoljeća. 

 

Možda vas zanima... Pržene lignje s mirisnim krumpirićima Recepti

 

Ali, s druge strane, i Belgijanci pomfrit smatraju svojim nacionalnim jelom tvrdeći da potiče iz Nemura gde se pripremao već krajem 17. stoljeća. Popularni američki naziv "French fries" koji implicira francusko podrijeklo pomfrita, Belgijanci tvrde, nastao je zato što su ga tako nazvali američki vojnici koji su tijekom Prvog svjetskog rata bili na službi u Belgiji. Službeni jezik belgijske vojske je bio francuski i tako su Amerikanci povezali "belgijski pomfrit" sa Francuskom.

 

Možda vas zanima... Spiralni krumpirići kakve još niste probali Recepti

 

 

pomfrit | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Bio on francuski ili belgijski, mi ga obožavamo. Ali kako napraviti da bude hrskav, a opet mekan i kremast, lijepe žute boje i da nije natopljen uljem? Trikove kako ispeći savršeni pomfrit za Chicago Tribune dali su chefovi Bart Vandael i Ben Sheagren, specijalisti za belgijsku kuhinju. 

  1. Izaberite krumpir crvene kože i bijelog mesa; te vrste obično imaju optimalnu razinu škroba za prženje. Krumpir operite i ogulite. 
  2. Izrežite ga na prutiće debele otprilike pola centimetra
  3. Krumpiriće ubacite u zdjelu s hladnom vodom, da se ispere škrob s površine. Tako se krumpiri neće 'držati zajedno' u ulju. Posušite ih.
  4. Veliki lonac do pola napunite biljnim ili suncokretovim uljem i zagrijte ga na otprilike 150 stupnjeva
  5. Kad se ulje ugrije, polako ubacujte krumpiriće. Važno je da ne pretrpate lonac. Pržite ih lagano 6 do 8 minuta. Još jedan savjet je da pomfrit nikad ne miješate dok ga pržite.
  6. Izvadite ih iz ulja i ocijedite. Ohladite ih na sobnu temperaturu prije nego što nastavite s prženjem. 
  7. Netom prije posluživanja, ulje zagrijte na cca 180 stupnjeva i ubacite 'blanširani' krumpir. Pržite ih do zlatno-smeđe boje oko 3 minute. Izvadite i poslužite. 

 

krumpirići Možda vas zanima... Pripremite sami svoje smrznute krumpiriće None

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.