02. veljače 2016.

Kad se na istoku kuha, kuha se ramen juha!

ramen
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalna ramen juha jedan je od najpopularnijih brzih obroka u Japanu. U posljednjih nekoliko godina, juha je postigla pravi globalni uspjeh - od Hong Konga do New Yorka.

Podrijetlo ramena je malo nejasno. Naime, izvorno gledajući ramen potiče iz Kine. Glavni sastojak skoro svakog pravog ramena je kineska tjestenina, a ramen je baziran na mesnom ili ribljem temeljcu.

Glavni sastojci koji čine ramen su kineska tjestenina, miso, soya umak, morska trava, svinjetina, piletina...

Donosimo vam recept za ramen juhu:

Sastojci: 

  • 3 šalice pilećeg temeljca
  • 2 šalice vode
  • 3 režnja češnjaka
  • 4 žlice soja sosa
  • 1 žličica worcestershire umaka
  • 1/2 žličice kineskih začina
  • chilli u prahu
  • 1 žličica šećera
  • 2 kriške đumbira

Za preljev:

  • 375 g ramen tjestenine (kineski rezanci)
  • 400 g narezane kuhane svinjetine ili piletine (pileća prsa)
  • 100 g špinata
  • 4 žlice kukuruza
  • 2 tvrdo kuhana jaja

Za ukrašavanje:

  • 1 list algi
  • sazam

Priprema:

  1. Piletinu ili svinjetinu narežite na kriške i pržite s režnjem češnjaka, soja sosom i uljem od sezama. Kad je gotovo, izvadite i stavite sa strane. 
  2. U loncu kipuće vode, 5 minuta kuhajte kineske rezance te ih procijedite.
  3. U veliku tavu stavite meso koje ste prepržili, prepolovljene režnjeve češnjaka, soja sos, worcestershire, đumbir, kineske začine i chilli u prahu. Pirjajte oko 5 minuta. Okuse prilagodite sebi. Ako vam je previše slano dodajte malo šećera ili više soje ako volite slanije.
  4. Rezance raspodijelite u četiri zdjelice. Zatim stavite meso, špinat, polovice jaja i žlicu kukuruza. 
  5. Zakipite pileći temeljac te ga rasporedite u zdjele. 
  6. Ukrasite na sitno natrganim algama i sezamom. 

Dobar tek!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tanaka17 13:27 03. Rujan 2021.

    Interesantno je kako svatko može pisati o receptima, a o njima veze nema.