gastro postao
                                            
                                        
                                    Tradicionalna ramen juha jedan je od najpopularnijih brzih obroka u Japanu. U posljednjih nekoliko godina, juha je postigla pravi globalni uspjeh - od Hong Konga do New Yorka. 
                                
                                
                                    
                                
                                Podrijetlo ramena je malo nejasno. Naime, izvorno gledajući ramen potiče iz Kine. Glavni sastojak skoro svakog pravog ramena je kineska tjestenina, a ramen je baziran na mesnom ili ribljem temeljcu.
Glavni sastojci koji čine ramen su kineska tjestenina, miso, soya umak, morska trava, svinjetina, piletina...
Donosimo vam recept za ramen juhu:
Sastojci:
- 3 šalice pilećeg temeljca
 - 2 šalice vode
 - 3 režnja češnjaka
 - 4 žlice soja sosa
 - 1 žličica worcestershire umaka
 - 1/2 žličice kineskih začina
 - chilli u prahu
 - 1 žličica šećera
 - 2 kriške đumbira
 
Za preljev:
- 375 g ramen tjestenine (kineski rezanci)
 - 400 g narezane kuhane svinjetine ili piletine (pileća prsa)
 - 100 g špinata
 - 4 žlice kukuruza
 - 2 tvrdo kuhana jaja
 
Za ukrašavanje:
- 1 list algi
 - sazam
 
Priprema:
- Piletinu ili svinjetinu narežite na kriške i pržite s režnjem češnjaka, soja sosom i uljem od sezama. Kad je gotovo, izvadite i stavite sa strane.
 - U loncu kipuće vode, 5 minuta kuhajte kineske rezance te ih procijedite.
 - U veliku tavu stavite meso koje ste prepržili, prepolovljene režnjeve češnjaka, soja sos, worcestershire, đumbir, kineske začine i chilli u prahu. Pirjajte oko 5 minuta. Okuse prilagodite sebi. Ako vam je previše slano dodajte malo šećera ili više soje ako volite slanije.
 - Rezance raspodijelite u četiri zdjelice. Zatim stavite meso, špinat, polovice jaja i žlicu kukuruza.
 - Zakipite pileći temeljac te ga rasporedite u zdjele.
 - Ukrasite na sitno natrganim algama i sezamom.
 
Dobar tek!