gastro postao
Čini vam se da hranu često bacate zbog propadanja namirnica? Imamo super trikove s kojima će sva hrana duže trajati
Banane prebrzo posmeđe, luk i krumpir ekspresno proklijaju, svježe povrće propada... i tako u nedogled. Bussines insider složio je listu korisnih trikova za koje nismo ni znali.
- Zamotajte vrhove banana u plastičnu vrećicu da spriječite isparavanje takozvanog alkoholnog plina zbog čega banane brže trunu. Ako odvojite banane i svaku zasebno zamotate, trajat će vam još duže.
- Svjež peršin, celerov list i ostale svježe začine čuvajte kao cvijeće, samo u hladnjaku. Napunite šalicu ili posudu vodom, ubacite svježe začine i pokrijte vrećicom. Provjereno ćete se ugodno iznenaditi.
- Salatu čuvajte u vrećici s papirnatim ubrusima kako bi upili višak vlage. Zamotanu salatu spremite u dobro zatvorenu vrećicu kako se ne bi isušila.
- Rajčice čuvajte u kutiji na hladnom mjestu dok ne omekšaju. Tek kad počnu "truniti" spremite ih u hladnjak - taman da omekšaju za kuhanje.
- Sjeckano povrće ne čuvajte u hladnjaku jer će prije isušiti i istruniti.
- Sve vrste luka čuvajte na hladnom i suhom mjestu u prozračnim vrećicama ili najlonkama. Zbog cirkulacije zraka trajat će i do 6 mjeseci.
- Krumpir skladištite s jabukama da spriječite klijanje. Ne spremajte ih s lukom jer će prije istrunuti.
- Zamotajte sir u papir za pečenje umjesto u aluminijsku ili plastičnu foliju kako bi duže trajao.
- Umjesto na police vrata, mlijeko spremite u stražnje i hladnije djelove hladnjaka.
- Jaja također čuvajte tamo gdje je hladnije, a možete ih i zamrznuti odvajajući žumanjke od bjelanjaka s dodatkom šećera čak do godine dana.
- Crvene začine poput paprike, kajenskog papra i chillija skladištite u hladnjaku. Zbog svjetlosti i topline gube na boji i okusu pa je hladnjak idealno mjesto za crvene začine.