Sočan kolač s lješnjacima osvojit će vas na prvu. Spoj slatkih šljiva i orašasta aroma iz lješnjaka u kombinaciji s vanilijom stvorit će divan biskvit kolač koji ćete htjeti ponavljati opet iznova. Pečene šljive otpustit će svoj sok i dati dodatnu sočnost cijeloj slastici, a upravo taj sok nikako nemojte baciti već ga prelijte po još sirovoj smjesi za kolač za bogat okus. Ovaj kolač možete pripremiti i u obliku podloge za tortu pa ga kombinirati s finim kremama. Ako ste ipak raspoloženi za jednostavnije varijante, poslužite kruh uz žlicu sladoleda od vanilije ili s tučenim slatkim vrhnjem.
Potrebno vam je:
- 10 zrelih šljiva
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 150 g maslaca
- 2 jaja
- 80 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 100 g mljevenih lješnjaka
Priprema:
- Pomiješajte očišćene šljive i vanilin šećer i stavite ih u pečnicu na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
- U posudi miksajte maslac koji ste prethodno otopili sa šećerom dok ne postanu pjenasti.
- Dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo i mljevene lješnjake.
- Pomiješajte i prebacite smjesu u kalup koji ste lagano namastili.
- Kad su šljive gotove, poslažite ih po biskvitu i prelijte ga sokom koji su šljive ispustile kod pečenja.
- Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
- Pustite da se malo odmori pa poslužite.
Dobar tek!