Pravi gurmani s vremena na vrijeme vole se vratiti u prošlost kada se jelo sezonski, a recepti su bili jednostavniji, ali zato ne i manje maštoviti od onih danas.
Suvremena kuhinja, pa čak i na našim prostorima, fuzija je raznih svjetskih delicija koje su nam se uvukle pod kožu, odnosno nepce. Ipak nostalgija za nekim starim zaboravljenim jelima ponekad je jača od želje za isprobavanjem novih uzbudljivih okusa. Zato vam donosimo naš izbor zaboravljenih jela. Neka od njih posljednjih se godina polako vraćaju na velika vrata, neka su potpuno zaboravljena, dok ima i onih koja bi trebala biti naš izvozni proizvod na "tržištu" svjetske kuhinje.
Tako su se u posljednje vrijeme ponovno popularizirale razne težačke pogače poput soparnika te one komiške ili viške. S Visa svoj veliki povratak doživio je i smokvenjak ili hib po kojeg na otok hrle francuski turisti, dok Talijani mahnito kupuju teglice ukiseljenog motara. Prošle godine tako nam je jedan Francuz otkrio kako se s hibom u kombinaciji s camembertom ili Briem može napraviti pravi francuski gurmanski sendvič, dok su Talijani od ježinaca radili tradicionalnu tjesteninu s juga Italije s našim ukiseljenim motarom kao odličnim prilogom.
S otoka skačemo u dalmatinsku Zagoru na zaboravljenu kaštradinu koja je kao i kalja vrlo široki pojam i različito se sprema od kuće do kuće.
Skradinski rižot, kojeg se uvijek rado sjetimo, izgubio se u stalnoj ponudi crnog rižota ili onog s plodovima mora, a ne zaboravite da je baš ovaj dalmatinski mesni rižot oduševio nemilosrdnog gastro-kritičara svjetskog glasa, Anthonyja Bourdaina.
Jelo koje zaslužuje svjetsku slavu je i zaboravljeni orzoto ili ječmena kaša koja možemo nazvati zdravijom je verzijom rižota, a može biti jednako ukusna i maštovita. Naša blogerica Sandra Rončević svojevremeno se prisjetila mirisa jela s ječmom iz lonaca svoje bake koja, kako kaže, kao djevojčica nikad nije voljela, a sada uživa pripremajući orzoto od bundeve.
Jela naših baka koja nikada neće biti zaboravljena, što se nas tiče, jeftine su i jednostavne slastice koje se mogu pripremiti kad u kući doslovno nema ništa, a jede vam se nešto slatko. Kraljevski drobljenac ili Kaiserschmarren te jabuke u šlafroku posute štaub šećerom koje halapljivo jedemo masnim prstićima zauvijek će biti urezane u svačije sjećanje. Kao i miris raznih kompota koji bi se već ovo ljeto trebali vratiti u svako kućanstvo kao zdrava i osvježavajuća okrjepa tijekom vrućih ljetnih dana.