Tikvice su jedna od brojnih namirnica koje u botaničkom smislu predstavljaju voće, a u kulinarstvu se smatraju povrćem. Osim u slanim jelima, tikvice su svoje mjesto izborile i u kolačima.
Najčešće biskvitnom tijestu daju punoću, rahlost i sočnost, a okusom ne otkrivaju da su upravo one "odigrale glavnu ulogu". U biskvitnim kolačima pripremljenima s džemom od naranče, tikvice mogu ublažiti suvišnu gorčinu.
Kod pripreme muffina, u koje se često za sočnost umiješaju banane, ribana mrkva ili bundeva, u svaki recept ubacite i po jednu manju tikvicu. Pomiješajte suhe i mokre sastojke pa na kraju dodajte ribanu tikvicu. Tajna sočnosti kuglofa od kakaa može biti upravo u sitno naribanim tikvicama.
Ovaj mirisni kruh hrskave korice i citrusnog okusa nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Punoća okusa i njegova rahlost, spretno je sakrila da su tikvice njegov glavni sastojak. Recept pronađite ovdje. Čokoladni kolač s tikvicama prema receptu naše blogerice Sanje Mijac pronađite ovdje.