01. listopada 2016.

Topla šalica kave i naši najbolji recepti: Sretan vam Međunarodni dan kave

kava
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Saznajte sve o omiljenom crnom napitku i pripremite neke od naših najboljih recepata s kavom.

Prvog dana listopada, kada polako ulazimo u jesensko raspoloženje i sve što nam je potrebno je šalica toplog napitka, baš toga dana slavimo omiljenu nam kavu.

Legenda govori kako je najdraži crni napitak otkrio pastir dok je promatrao svoje koze kako plešu nakon što su obrstile crvene bobice s biljke kave. Danas se baš kava smatra najpoznatijim stimulansom za organizam, a ublažava i glavobolju i podiže raspoloženje.

Priprema se od prženih zrnca kave dobivenih iz bobica biljke kave. Ta se blažena biljka uzgaja u više od 70 zemalja, a posebice u Indiji, Africi i Aziji. Voli toplo, vlažno i kišno vrijeme.

Kava | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema se na različite načine, a najvažnije je znati kako se potpuno mljeveno zrno koristi za pripremu laganije kave, fino mljevena je pogodna za filter-kavu dok je vrlo fino mljevena kava idealna za pripremu espressa. Kava u prahu pak daje onaj najjači napitak koji zovemo još i turskom kavom.

Bez obzira volite li je piti crnu, bez ili sa šećerom, dodajete li u nju mlijeka i sladite li je drugim dodacima, na ovaj poseban dan svakako uzmite vremena i uz toplu šalicu kave posvetite vrijeme samo sebi.

Osim najdražih trenutaka u kojima ispijamo kavu s prijateljima u ambijentu kakvog divnog kafića ili toplini doma, ovaj čarobni napitak volimo kombinirati i u jelima.

Kolači, sladoled, čokolada, pa čak i prve jutarnje pahuljice. Kava se zbilja slaže sa svime. Pogledajte neke od naših recepata i uživajte u kavi na najbolji mogući način. 

Cheesecake s kavom

Napravite najbrže i najukusnije macaronse od kave

Tiramisu - sretni svi su!

Panna cotta s kavom i čokoladnim preljevom

Brownie s kavom

Domaći puding od karamele s okusom kave

Kruške u sirupu od kave

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.