Iako su gorki, patlidžani spadaju u miljenike ljeta, razna jela od musaka, pohanih i punjenih patlidžana, namazi, ajvari - sve rado pripremamo. Gotovo uvijek ih solimo kako bi se riješili nepoželjne gorčine, a portal Food 52 donosi nekoliko razloga zbog kojih ih ne trebamo uvijek soliti.
Gorčina - Russ Parsons u knjizi How to Pick a Peach objašnjava kako soljenje ne riješava gorčinu, već da je to mit.
Upijanje ulja - Većina misli da će soljenjem patlidžani upijati manje ulja prilikom prženja što nije točno. Russ Parsons objašnjava da će upravo nesoljeni patlidžani upiti manje ulja.
Ukoliko kupite svježe patlidžane, stručnjaci savjetuju da ih ne solite jer tako gube na okusu i teksturi. U sezoni patlidžana inspirirajte se sljedećim jelima:
Parmigiana - okus i miris juga Italije
Lazanje u novom ruhu: Smotuljci od patlidžana i tri vrste sira