Špajza 11. travnja 2016.

Proglašeni pobjednici Bisera mora!

Biser mora
foto: Miranda Čikotić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Manifestacija koju je prije 11 godina pokrenuo poznati splitski chef i kulinarski entuzijast Miro Bogdanović ispred Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, prošlog je tjedna u Supetru okupila čak 200 natjecatelja iz 21 zemlje. Koliko fine hrane...

Na natjecanju su učestvovali kuhari iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Indije, Velike Britanije, Poljske, Slovačke, Austrije, Italije, Japana, kao i slastičarski virtuozi iz Turske i Grčke, jer se Biser mora posljednjih godina prometnuo u jednu od najprestižnijih kulinarskih manifestacija u ovom dijelu Europe.

Po prvi put ove je godine uvedeno maratonsko 36-satno natjecanje, pa su se mirisi rižota, mesnih, ribljih i vegetarijanskih jela, slastica i koječega drugog širili i u gluho doba noći iz restorana u Svpetrvs hotelima.

U završnici u nedjelju, između petorice finalista pobjedu je odnio Nikola Mishkovski (31), chef kuhinje elitnog hotela "Kamnik" u Skoplju. Protiv njega u finalu su se takmičili Stipe Vujević i prošlogodišnji pobjednik Bisera mora Toni Boban, inače obojica kuhari u splitskom NoStressu.

Međunarodni žiri ocjenjivao je okus, izgled, iskoristivost namirnica i higijenu u kuhinji, a među sucima ove je godine bio i jedan od vodećih dalmatinskih kuhara Hrvoje Zirojević, koji je rekao:

"Naše natjecatelje iznenadili smo namirnicama koje su im odabrane, a imali su dva sata vremena da naprave predjelo, glavno jelo i desert. Dobili su većinom morske namirnice; tunu, šampjera, škampe, kozice, pedoče, razno povrće, ali i bijelu čokoladu, šumsko voće s kojima su se morali brzo snaći."

Biser mora | Author: Miranda Čikotić/Pixsell foto: Miranda Čikotić/Pixsell

Osim nadmetanja u kuhanju, u Supetru su održane brojne gastronomske prezentacije, a posebnu pažnju privukao je kulinarski tim iz Ukrajine spremivši nezaobilazni specijalitet s ciklom boršč, te golubce, savitke od slatkog kupusa i mljevenog mesa slične sarmama koji su učas razgrabljeni. Kuhari tvrtke za začine Kotany pokazali su kako se palačinke mogu obogatiti kurkumom, uljem oraha i zvijezdanim anisom, a na Biseru mora 2016. dalo se kušati vrhunska maslinova ulja, koktele s krastavcima, 12 godina odležane rakije brenda Stara sokolova iz Srbije, kao i brojne bračke specijalitete.

Restoran Antonija iz Rogoznice pripremao je, pak, lignje s kaduljom i krumpirom u lugu kojeg su donijeli za ovu prigodu na Brač. Prava remek djela slastičarstva prikazali su gosti iz Turske koji su odnijeli čak devet medalja u kategoriji artististika.

Više detalja potražite u sutrašnjem broju magazina Skuhatćute!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.