Špajza 05. listopada 2016.

Za sretna usta svaka: Kako se riješiti zadaha češnjaka

Češnjak
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Novo istraživanje otkrilo je koje nam namirnice mogu pomoći kod uklanjanja zadaha češnjaka kao i one namirnice koje su u tom zadatku neuspješne.

Negativna strana konzumacije češnjaka je što se zadah zadržava i do 24 sata, a glavni krivci su fenolne komponente.

Žvakanjem češnjaka otpušta se fenol alicin, a njegove mirisne molekule oslobađaju se iz želuca u krvotok izlazeći van kroz dah. Protiv fenola najbolje djeluju drugi fenoli i enzimi.

Češnjak  | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Stoga su u istraživanju ispitanici nakon žvakanja češnjaka konzumirali jabuke, zelenu salatu, listove metvice, zeleni čaj i vodu. Ispitanici su nakon svake namirnice puhali u uređaj spektrometar koji je mjerio fenole iz češnjaka u dahu.

Rezultati su pokazali kako sirove jabuke, svježi listići metvice i zelena salata najučinkovitije uklanjaju neugodne mirise te su uspjeli smanjiti intenzitet mirisa za čak 50%.

Primjerice sok od jabuke i metvice nije bio toliko učinkovit, a zeleni čaj unatoč tome što obiluje fenolima, nije bio djelotvoran, kao ni voda. Motiv istraživanja bio je otkriti koje namirnice zbilja djeluju i u kojoj mjeri kako bi znanstvenici u konačnici mogli napraviti tabletu ili bombon koji sasvim uklanja miris češnjaka iz usne šupljine.

Dok ne lansiraju pravo rješenje preostaje nam grickanje jabuka, metvice i zelene salate.  Što uopće nije loše, zar ne!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.