Negativna strana konzumacije češnjaka je što se zadah zadržava i do 24 sata, a glavni krivci su fenolne komponente.
Žvakanjem češnjaka otpušta se fenol alicin, a njegove mirisne molekule oslobađaju se iz želuca u krvotok izlazeći van kroz dah. Protiv fenola najbolje djeluju drugi fenoli i enzimi.
Stoga su u istraživanju ispitanici nakon žvakanja češnjaka konzumirali jabuke, zelenu salatu, listove metvice, zeleni čaj i vodu. Ispitanici su nakon svake namirnice puhali u uređaj spektrometar koji je mjerio fenole iz češnjaka u dahu.
Rezultati su pokazali kako sirove jabuke, svježi listići metvice i zelena salata najučinkovitije uklanjaju neugodne mirise te su uspjeli smanjiti intenzitet mirisa za čak 50%.
Primjerice sok od jabuke i metvice nije bio toliko učinkovit, a zeleni čaj unatoč tome što obiluje fenolima, nije bio djelotvoran, kao ni voda. Motiv istraživanja bio je otkriti koje namirnice zbilja djeluju i u kojoj mjeri kako bi znanstvenici u konačnici mogli napraviti tabletu ili bombon koji sasvim uklanja miris češnjaka iz usne šupljine.
Dok ne lansiraju pravo rješenje preostaje nam grickanje jabuka, metvice i zelene salate. Što uopće nije loše, zar ne!