Instant articles 30. travnja 2019.

Savršeno za marinadu: Znate li koje pivo ide uz koje meso?

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvati i pivo odavno su nerazdvojiva kombinacija, a kako se bliži ljeto, svaka prilika za ''jednu hladnu'' i više je nego dobrodošla. Naročito kad je riječ o craft pivu, koje je zbog izvornih sastojaka ujedno i prehrambeni proizvod

Svijetlo, tamno, crveno, smeđe... Izbor je ogroman, a na nama je samo da otkrijemo koja vrsta craft piva najviše odgovara našem nepcu. Craft ili zanatsko pivo, kako ga neki zovu, spravljeno je od prirodnih, kvalitetnih sirovina koje majstor pivar kombinira i koristi na sebi svojstven način u želji da stvori nešto novo.

Svako je craft pivo fermentirano i odležano kako to zahtjeva pojedini pivski stil, bez umjetnih, boja, aroma i aditiva i osnovni je cilj ovakvog načina proizvodnje što više sačuvati izvornost piva.

Nije riječ o kućnom pivu

Ono u čemu mnogi griješe kada govore o craft pivu jest to da ga zovu ''kućnim pivom''. Naime, kućno pivo proizvodi se kao što sam naziv kaže - u kućnoj radinosti, gdje se postupak kuhanja tog piva definira kao hombrewing. Iz toga je nastala craft scena jer se u hombrewingu kreiraju nove vrste piva i stvaraju potrošači koji imaju visoke zahtjeve pod piva što rezultira otvaranjem pojedine pivovare.

No, što čini craft pivo toliko poželjnim da ga sve više kafića i dućana uvrštava u svoju ponudu? Krešo Marić, majstor pivar iz Pivovare Daruvar, poznat i po tome što je osmislio popularnu liniju craft piva 5th Element, odgovara da se tajna krije u njegovoj kvaliteti, odnosno prednostima koje ima naspram industrijskog piva.

- Kad je riječ o industrijskom pivu, ono je prilagođenije postojećim distribucijskim uvjetima te dulje zadržava svoju kvalitetu. No posljedica je toga uklanjanje svega što doprinosi ubrzanom opadanju konzumne kvalitete piva, dok su u craft pivu sačuvani svi izvorni sastojci koji ga svrstavaju u prehrambeni proizvod - objašnjava naš sugovornik te dodaje da je pri izradi craft piva osobitu pozornost potrebno usmjeriti na pivski stil koji se želi interpretirati, odabir odgovarajućih sirovina i slaganje recepta.

 | Author: 24ContentHaus foto: 24ContentHaus Znate li koje pivo ide uz koje meso?

Upravo zbog izvornih sastojaka i jake arome craft pivo se jako dobro sljubljuje s raznim vrstama hrane. Jeste li već probali marinirati meso u pivu? Kombiniranje hrane i piva postalo je umjetnost, a kad pričamo o roštilju, pivo je postalo nezamjenjiv sastojak jedne odlične marinade. Meso marinirano u pivu bit će sočnije, bogatijeg okusa i poboljšane teksture. Osim toga, sastojci piva štite od nastanka štetnih spojeva tijekom pečenja mesa na roštilju.

Pritom imajte na umu da je nefiltrirano pivo dobro za marinadu jer enzimi, alkohol i CO2 omekšavaju meso i omogućuju začinima da uđu u strukturu mesa. Zato je linija daruvarskog crafta 5th Element, zahvaljujući zanimljivim kombinacijama, idealna za marinadu. No prilikom marinade trebate birati piva koja imaju više sladnog karaktera poput piva STOUT 4.2 by 5th element jer tamno pivo zbog velike količine slada daje moćan okus mesu.

S druge strane, ako ste ljubitelj goveđih odrezaka preporučuje se IIPA koja svojom gorčinom i sirovom hmeljnom aromom dobro balansira slatkoću medium-rare odreska. Uz IIPA-u dobro ide i riba s grilla, ali ne treba zanemariti ni ugodnu aromatičnost bez gorčine koju daje GERWEISS. Za nježnije verzije grilanog mesa poput pilećih/purećih prsa ili plodova mora preporučuju se ABA ili BONNER koji svojom pitkošću čine ove komade još probavljivijima.

 | Author: Pivovara Daruvar foto: Pivovara Daruvar

Boca nije bitna? Razmislite opet

U potrazi za idealnim craft pivom trebate obratiti pažnju i na način na koji je ono pakirano. Naime, pivo je kompleksan i prirodan proizvod te je zbog toga vrlo osjetljiv na vanjske utjecaje, pa tako i svjetlost. Kako bi se što više produžila izvornost piva pakiranog u ambalažu, potrebno je zaštiti ga od utjecaja svjetlosti. Zato je važno znati da smeđa boca bolje čuva proizvod od zelene jer propušta manje svjetlosti i tako štiti pivo.

- To je posebno važno za craft pivo jer se ono zbog želje za očuvanjem što veće izvornosti pakira u ambalažu kao ''živo'' pivo koje nije stabilizirano uobičajenim postupcima potrebnim za osiguravanje duljeg roka trajanja - objašnjava naš sugovornik.

Svijetlo ili tamno - koje je bolje?

Imate li u društvu pojedince koji preferiraju svijetlo pivo i one druge koji su naklonjeniji tamnom? U čestim raspravama o tome koje je bolje zanimalo nas je koja je glavna razlika u načinu njihove proizvodnje.

- U osnovi, piva se mogu dijeliti prema boji (tamna, crvena i svijetla) i kvascu. Kad je riječ o boji, ta se podjela temelji na udjelu specijalnih sladova čija primjena u varenju piva doprinosi povećanju boje piva. S druge strane, podjela prema kvascu (ale i lager) temelji se na osnovnim karakteristikama kvasaca koji se opisuju kao kvasci/piva gornjeg vrenja ili ale piva te kvasci/piva donjeg vrenja ili lager piva. Osnovna je razlika u temperaturi i dužini fermentacije te doprinosu kvasca aromi samog piva - zaključuje naš sugovornik.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.