07. listopada 2016.

Iskoristite dok ih ima: Mahune vraćaju u život

Mahune
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Višak mahuna iskoristite za pripremu salata i jela iz woka

Pomiješajte ih s minijaturnim usoljenim klipovima kukuruza, rezancima mrkve, crvene paprike i mladog luka te pržite na ulju. Šareno povrće iz woka pomiješajte s kuhanom rižom ili rezancima. Ostatke mahuna s ploškama krumpira ubacite pred kraj pečenja u posudu s komadima piletine, jajetine, svinjetine ili bilo koje druge vrste mesa.

Višak kuhanih mahuna možete posložiti s ploškama krumpira u musaku, ubaciti ih u povrtnu pitu, salatu od tjestenine, đuveč ili mahune ispeći. Kuhane promiješajte s kuhanim krumpirom, mrkvom i porilukom, usitnite štapnim mikserom, zalijte temeljcem i začinite krem juhu mljevenim kuminom i vrhnjem. Ako su svježe, mahunama odstranite krajeve te ih kuhajte na pari dok ne omekšaju. Preknite kuhanje uranjanjem u hladnu vodu i stavite ih na stranu. U tavi s debelim dnom zagrijte ulje i pržite mahune desetak sekundi, izvadite, posolite i zalijte s malo maslinova ulja. 

mahune | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ovako pečene mahune poslužite s povrtnim ili ribljim rižotom. Možete ih pomiješati i s naribanom mrkvom, tostiranim sjemenkama kumina, đumbirom i čilijem. Na ulju lagano popržite krušne mrvice te dodajte kuhane i ocijeđene mahune. Promiješajte kako bi se mahune izlomile te začinite solju i paprom. Kuhane možete začiniti zaprškom od brašna, luka i ulja, pa dodati sjeckani kopar i peršin te ih zaliti kiselim vrhnjem. Možete ih i ukiseliti. Uronite ih uzavreli ocat oko pola minute, izvadite, dobro ocijedite, pospite sjeckanim origanom i češnjakom, začinite solju, posložite u staklenke i zalijte maslinovim uljem.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.