U nekim je zemljama poput SAD-a marcipan slastica gurmana i kao takva se prodaje u malim količinama u specijaliziranim trgovinama. No, marcipan je izuzetno lako napraviti kod kuće: potrebno je samo desetak minuta i tek nekoliko sastojaka.
Sve što je potrebno za izradu marcipana je 400 g badema, 400 g šećera u prahu, 2 bjelanjka jajeta i po želji 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunovog soka. Marcipan se uobičajeno radi s jednakim udjelima badema i šećera no, ako vam je takva delicija preslatka i želite jaču aromu badema, upotrijebite manje šećera u omjeru 1: 2.
Bademe je prije svega potrebno kratko blanširati u kipućoj vodi, oguliti im kožicu i dobro posušiti. Zatim ih samljeti u blenderu ili u starom mlincu za kavu. Ako je potrebno, postupak mljevenja treba ponoviti još jednom, kako bi se dobili sitno mljeveni bademi. Bademe možete premjestiti u posudu, dodati im ekstrakt vanilije ili limunov sok i šećer i dobro pomiješati sastojke. Sada polako dodajte bjelanjke jajeta mijeseći smjesu sve dok ne postane glatka i konzistencije nalik plastelinu. Što su se sastojci bolje sljubili to će biti lakše izrađivati skulpturice od marcipana ili pak oblogu za tortu.
Ovako gotov marcipan možete upotrijebiti odmah ili čvrsto zamotati plastičnom folijom, staviti u vakumiranu vrećicu i čuvati u hladnjaku i do 3 mjeseca. Nakon skladištenja u hladnjaku svakako zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe. Ne preporučuje se smrzavati marcipan, jer ne podnosi dobro takvu obradu.
Želite li od dobivenog marcipana pripremiti slatkiše jednostavno ga raspodijelite u malene kuglice, "umočite“ u smjesu šećera i kokosa u prahu ili šećera i kakaa u prahu i uživajte!