09. travnja 2016.

Kako napraviti marcipan?

Marcipan.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Marcipan je glatka smjesa badema i šećera svestrane primjene: od nadjeva za torte i kolače, preko izrade slatkih ukrasa do samostalnog slatkiša.

U nekim je zemljama poput SAD-a marcipan slastica gurmana i kao takva se prodaje u malim količinama u specijaliziranim trgovinama. No, marcipan je izuzetno lako napraviti kod kuće: potrebno je samo desetak minuta i tek nekoliko sastojaka.

marcipan | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sve što je potrebno za izradu marcipana je 400 g badema, 400 g šećera u prahu, 2 bjelanjka jajeta i po želji 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunovog soka. Marcipan se uobičajeno radi s jednakim udjelima badema i šećera no, ako vam je takva delicija preslatka i želite jaču aromu badema, upotrijebite manje šećera u omjeru 1: 2.

Bademe je prije svega potrebno kratko blanširati u kipućoj vodi, oguliti im kožicu i dobro posušiti. Zatim ih samljeti u blenderu ili u starom mlincu za kavu. Ako je potrebno, postupak mljevenja treba ponoviti još jednom, kako bi se dobili sitno mljeveni bademi. Bademe možete premjestiti u posudu, dodati im ekstrakt vanilije ili limunov sok i šećer i dobro pomiješati sastojke. Sada polako dodajte bjelanjke jajeta mijeseći smjesu sve dok ne postane glatka i konzistencije nalik plastelinu. Što su se sastojci bolje sljubili to će biti lakše izrađivati skulpturice od marcipana ili pak oblogu za tortu.

Ovako gotov marcipan možete upotrijebiti odmah ili čvrsto zamotati plastičnom folijom, staviti u vakumiranu vrećicu i čuvati u hladnjaku i do 3 mjeseca. Nakon skladištenja u hladnjaku svakako zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe. Ne preporučuje se smrzavati marcipan, jer ne podnosi dobro takvu obradu.

Želite li od dobivenog marcipana pripremiti slatkiše jednostavno ga raspodijelite u malene kuglice, "umočite“ u smjesu šećera i kokosa u prahu ili šećera i kakaa u prahu i uživajte!

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Siniša 20:41 13. Svibanj 2022.

    Mislim da ovaj recept, kao i svi koje sam do sada našao na netu , nije dobar. Prvo, ključna kvaliteta marcipana je da krcka pod zubima kakle mora biti bar malo kristalnog šećera. Inače umjesto da se u marcipanu uživa ... prikaži još! on bi bio neka dosadna pasta. Recimo kao da ti netko da recept za čips koji je gumast ali OK okusa. To nije to. Drugo, bjelanjak je užasno loša ideja. Sirova jaja su puna bakterija i ako će se takav proizvod još držati neko vrijeme uskladišten to bi bila bakterijska bomba!