gastro postao
Ovaj jednostavni kolač brzo je gotov, a obožavat će ga svi - od najmanjih do najstarijih. Iskoristite sezonu jabuka i uživajte u prefinim slasticama od ovog voća
Sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 60 g šećera u prahu
- naribana korica naranče
- 1∕2 naranče žumanjak
- 2 žlice vrhnja
- nadjev: 3 dl vode, 3-4 jabuke, 180 g šećera, žličica cimeta, 3 žlice kukuruznog brašna, 2 jaja
Priprema:
- Prosijte brašno u zdjelu, dodajte rashlađeni maslac narezan na komadiće i utrljajte ga vrhovima prstiju u brašno, dok ne dobijete smjesu sličnu krušnim mrvicama. Dodajte šećer, sitno naribanu limunovu koricu, žumanjak i vrhnje. Zamotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
- Četvrtasti kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto i njime obložite dno i stranice kalupa. Vilicom izbodite tijesto i pecite oko 10 minuta na 180°C. Izmiješajte kukuruzno brašno s malo vode. Stavite ostatak vode u lonac, dodajte oguljene komade jabuka, cimet, te smjesu od kukuruznog brašna.
- Miješajte na laganoj vatri dok ne zavrije, te kuhajte još minutu. Malo ohladite, umiješajte 5 žlica šećera i žumanjke. Ulijte na pečeno tijesto u kalupu, te pecite još 10 minuta na 150 °C. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, umiješajte postepeno ostatak šećera i glatki snijeg nanesite na kolač. Zapecite još 5 minuta dok snijeg ne dobije zlatno smeđu boju.