Kolumne 06. svibnja 2019.

25 godina Pivovare Medvedgrad: Još veći, jači i na novoj lokaciji!

foto: Beer Groupie
gastro postao gastro.24sata.hr
U njihovim pivnicama smo dangubili kao studenti, slavili godišnjice mature i sklapali poslovne suradnje. Na ove trenutke nas još i dan danas, nakon četvrt stoljeća, podsjećaju svijetli, tamni i rezani gutljaji zanatskih piva omiljene nam Pivovare Medvedgrad.

Bez obzira je li se student sa samo 10 kuna u džepu spontano našao s prijateljima ili su se dogovoreno susrela dva poslovna partnera, Pivnica Medvedgrad je bez predrasuda svojom opuštenom atmosferom prigrlila svakog žednog i gladnog gosta. Veliki stolovi koji prizivaju masovna druženja, jednostavni zalogaji ili obilniji meniji, pivo koje teče u potocima, a cijene pristupačne za sve društvene slojeve. Možete li si zamisliti da je od osnivanja te, doslovce, institucije društvenog života prošlo čak 25 godina? I prije nego počnete razmišljati o svojim godinama i starosti, dopustite da vam predstavim svjetlu budućnost koju nam nudi Pivovara Medvedgrad.

 | Author: Medvedgrad foto: Medvedgrad

S jedne strane su začeci ove obiteljske pivovare vrlo tradicijski, počevši od samog njezinog naziva prema najbližoj srednjovjekovnoj utvrdi, kako to bavarska tradicija i zapovijeda. S druge pak strane su njezina četiri vrla potomka Ivan, Nikola, Petar i Luka Nauković kormilo ovog tegljača piva okrenuli prema novom svijetu i novim idejama. Ne samo da su u samom početku nudili prirodna i nefiltrirana piva, do tada nedostupna na domaćem tržištu, već su, pridruživši se valu craft revolucije u Hrvata, osvojili prestižnu titulu najbolje hrvatske pivovare prema pivskom portalu RateBeer dvije godine za redom (2014. i 2015.). A publika je žeđala za još i tražila je više. Bilo je jasno da za marljivu medvedgradsku ekipu nije bilo vremena za odmor, već su se uhvatili lopate i motike te sagradili vlastitu utvrdu iz koje će teći samo najbolje hrvatsko craft pivo. I to uz pomoć milijunske investicije sakupljene jednom od najuspješnijih crowdfunding kampanja na platformi Funderbeam u Europi.

 | Author: Medvedgrad foto: Medvedgrad

Tako je prošlog petka, 3. svibnja, novinarima i investitorima predstavljena nova, veća i modernija pivovara u Huzjanovoj ulici 36 u Zagrebu. Na novoj lokaciji je potpuno automatizirana varionica od 6.000 litara, pomoću koje se može skuhati oko 40.000 litara piva u jednom danu. Pivo će od sada odležavati u podrumu kapaciteta gotovo 500.000 litara, a osim u kegove, pivo će se puniti u boce na modernoj punilici, koja u jednom satu može napuniti i do 5000 boca.

 | Author: Medvedgrad foto: Medvedgrad

No, što to sve znači za nas, strasne pivoljupce? Povodom svog rođendana proizvest će 25 novih piva, a jedan od prvih je Session IPA Sretno Dijete predstavljeno prošloga petka. Ali ni javnost neće biti isključena iz slavlja jer će proslava biti tijekom cijele godine, a više informacija možete pronaći na njihovoj posebnoj slavljeničkoj stranici. Prva od njih je zakazana za subotu 11. svibnja s početkom u 14 sati u samoj novootvorenoj pivovari. Bit će tu vođeni i samostalni obilasci pivovare, besplatne pivske degustacije, već poznata, ali i neka nova Medvedgrad piva, nešto za pojesti i Beatles, Azra i Hendrix tribute bandovi. Dakle, obrišite te suze sentimenta za minulim vremenima i dođite proslaviti i okusiti obećavajuću budućnost slavne nam i omiljene Pivovare Medvedgrad.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.