gastro postao
Obitelj Stroganoff zapamćena i spominjana stoljećima upravo zbog jednog od najpoznatijih ruskih jela – bifteka Stroganoff.
Stroganoff je tradicionalno rusko jelo sa pirjanim komadima govedine koji se poslužuju uz kiselo vrhnje. Od svojih početaka sredinom 19. stoljeća u Rusiji, vremenom je postao popularan u cijelom svijetu, s velikim varijacijama od izvorne recepture. U svojoj, predlažem vam ukusne šumske gljive, komad goveđeg filea uz domaće tagliatelle.
Potrebni sastojci za dvije osobe:
- 200 g domaćih rezanaca ili riže
- maslinovo ulje
- 1 srednje veliki luk, očistiti i sitno nasjeckati
- 1 češanj češnjaka, oljuštiti i sitno nasjeckati
- 200 g goveđeg filea, ukloniti masnoću i žilice, narezati na kockice cca 2 cm
- morska sol i svježe mljeveni papar
- jedna svježa čili papričica, očistiti je od sjemenki i na sitno narezati
- 200 g šumskih gljiva (vrganji, kovrčava kokica), očistiti ih i natrgati na komade veličine zalogaja
- svežanj svježeg peršina, listiće krupno narezati, a stabiljke sitno
- sok od pola limuna
- 150 ml vrhnja sojinog ili zobenog vrhnja
Postupak izrade:
- Za ovaj stroganoff možete koristi meso divljači, točnije srnetinu koja bi se ovdje divno uskladila sa sezonskim šumskim gljivama. Ja sam koristila komad goveđeg filea.
- Veliku tavu zagrijte na srednje jakom plamenu, pa ulijte dvije žlice maslinovog ulja. Dodajte luk, pa ga pirjajte oko 10 minuta dok ne požuti, na kraju dodajte i češnjak kojeg popržite minutu, dvije. Tavu potom skinite sa plamena, a luk i češnjak žlicom izvadite iz tave i stavite na tanjur sa strane.
- Tavu stavite natrag na jak plamen, dodajte još malo maslinovog ulja i gljive koje pirjajte oko 15 minuta dok ne uvenu i počnu smeđiti. Idealno bi bilo imati na raspolaganju mješavinu šumskih gljiva poput vrganja, lisičarki, bukovača i smrčaka. Ja sam koristila vrganje i kovrčavu kokicu.
- Meso dobro natrljajte solju i paprom, pa ga stavite na vruću tavu. Pecite ga svega minutu, dvije, pa dodajte peršin, crvenu papričicu, te pirjani luk i češnjak. Ukoliko volite više pečeno meso, slobodno ga zadržite i više na vatri.
- Na samom kraju umiješajte sok od pola limuna i sojino ili zobeno vrhnje, te pustite da sve krčka oko dvije do tri minute. Dosolite ukoliko je potrebno.
- Sa ovim jelom tradicionalno se najbolje slaže bijela riža. Ja sam napravila domaće rezance od pirovog brašna. Omjeri su 200 g pirovog brašna i 2 domaća jaja, te malo maslinovog ulja. Tijesto sam dobro umjesite i ostavite na 1 h u hladnjaku da se odmara. Potom izrežite rezance tagliatelle pomoću mašinice za rezance.
- Stroganoff poslužite uz bijelu rižu ili domaće rezance dok je još topao.
Dobar tek!
Ivu možete pratiti na Facebook profilu i blogu.