Kolumne 23. studenoga 2017.

Božanstveni okusi: Aqua pazza s oradom

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Aqua pazzu, tj. 'ludu vodu' jela sam ovo ljeto u Firenci i zaljubila se. Riba se, naime, krčka u toću od maslinovog ulja, češnjaka, peršina, cherry rajčica, bijelog vina, čilija i kapara (ponekad i maslina).

Mislim da je ovo jedna od najljepših stvari koje možete napraviti ribi - umak koji ćete dobiti božanstvenog je okusa i trebat će vam hrpa dobrog kruha da pokupite sve, do zadnje kapljice.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Proučavajući recepte, od kojih neki spominju kuhanje cijele ribe, a neki samo filete, složila sam svoju varijantu: ludu vodu kuham s ribljim glavama kako bih izvukla maksimum okusa, a pred sam kraj dodajem filete ribe i kuham ih tek 2-3 minute da ostanu sočni i pahuljasti. 

Priprema ovog jela oduzet će vam oko sat vremena.

Recept pročitajte u nastavku, a želite li uživati u još slasnih recepata naše blogerice Anite, potražite ih na blogu Možeš se udat i na instoimenoj Facebook stranici.

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Za pripremu jela za dvije osobe trebat će vam:

  • 2 male orade ili druga bijela riba (cca 30dag svaka)
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 dl vode
  • 15-20 cherry rajčica
  • svježi peršin i timijan
  • sol, papar i prstohvat čili pahuljica
  • 2 žlice kapara

Priprema:

  1. Oradama očistite ljuske, utrobu i škrge, dobro ih operite i posušite kuhinjskim ručnikom.
  2. Odrežite im glave, pa ih filetirajte.
  3. Od peraja i središnje kosti skuhala sam juhu, ali možete ih i baciti (molim vas, ipak nemojte!). 
  4. Pripremljene filete spremite u frižider dok pripremate aqua pazzu: na maslinovo ulje, u dublju tavu s debelim dnom, dodajte riblje glave i nasjeckani češnjak.
  5. Kratko pržite, a zatim podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
  6. Dodajte rajčice, vodu, sjeckani peršin i listiće timijana, sol, papar i prstohvat pahuljica čilija.
  7. Krčkajte poklopljeno na laganoj vatri pola sata. 
  8. Pred kraj kuhanja, kad se umak malo zgusne, umiješajte dvije žlice kapara.
  9. U umak lagano položite filete orade (kožom prema dolje), poklopite tavu i kuhajte 3-4 minute.
  10. Čim fileti postanu potpuno bijeli, riba je gotova.
  11. Pokapajte jelo s još malo maslinovog ulja te ga poslužite uz dobar kruh i čašu vina.

Dobar tek!

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.