Mislim da je ovo jedna od najljepših stvari koje možete napraviti ribi - umak koji ćete dobiti božanstvenog je okusa i trebat će vam hrpa dobrog kruha da pokupite sve, do zadnje kapljice.
Proučavajući recepte, od kojih neki spominju kuhanje cijele ribe, a neki samo filete, složila sam svoju varijantu: ludu vodu kuham s ribljim glavama kako bih izvukla maksimum okusa, a pred sam kraj dodajem filete ribe i kuham ih tek 2-3 minute da ostanu sočni i pahuljasti.
Priprema ovog jela oduzet će vam oko sat vremena.
Recept pročitajte u nastavku, a želite li uživati u još slasnih recepata naše blogerice Anite, potražite ih na blogu Možeš se udat i na instoimenoj Facebook stranici.
Za pripremu jela za dvije osobe trebat će vam:
- 2 male orade ili druga bijela riba (cca 30dag svaka)
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- 5 režnjeva češnjaka
- 1 dl bijelog vina
- 2 dl vode
- 15-20 cherry rajčica
- svježi peršin i timijan
- sol, papar i prstohvat čili pahuljica
- 2 žlice kapara
Priprema:
- Oradama očistite ljuske, utrobu i škrge, dobro ih operite i posušite kuhinjskim ručnikom.
- Odrežite im glave, pa ih filetirajte.
- Od peraja i središnje kosti skuhala sam juhu, ali možete ih i baciti (molim vas, ipak nemojte!).
- Pripremljene filete spremite u frižider dok pripremate aqua pazzu: na maslinovo ulje, u dublju tavu s debelim dnom, dodajte riblje glave i nasjeckani češnjak.
- Kratko pržite, a zatim podlijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
- Dodajte rajčice, vodu, sjeckani peršin i listiće timijana, sol, papar i prstohvat pahuljica čilija.
- Krčkajte poklopljeno na laganoj vatri pola sata.
- Pred kraj kuhanja, kad se umak malo zgusne, umiješajte dvije žlice kapara.
- U umak lagano položite filete orade (kožom prema dolje), poklopite tavu i kuhajte 3-4 minute.
- Čim fileti postanu potpuno bijeli, riba je gotova.
- Pokapajte jelo s još malo maslinovog ulja te ga poslužite uz dobar kruh i čašu vina.
Dobar tek!