gastro postao
Za još slađi Božić pripremite božićni kolač
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 g brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 1,5 dl mlijeka
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- vanilin šećer
- Pola žličice naribane neprskane mandarinke (limun ili naranča)
- 120 g omekšalog maslaca
- 150 g grožđica
- 50 g arancina
- 50 g limuncina
- 50 gr samljevenih blanširanih badema
Za posip:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
Priprema:
- Kvasac razmrviti u malo mlijeka i žličicom šećera, pustiti da se digne.
- Brašno prosijati u zdjelu i dodati uzdignuti kvasac.
- Umijesiti kruh, dodati mlijeka ako fali i pustiti da se diže pola sata.
- Kada se udvostruči, dodati ostatak mlijeka, koricu mandarine (limuna), šećer, sol, vanilin šećer, omekšali maslac, grožđice, arancine i limuncine te bademe, pa sve mijesiti da se dobije glatko tijesto.
- Pustiti da se diže 30 minuta.
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- Tijesto premijesiti, razvaljati i staviti u pleh 2-3 cm debelo.
- Dok se kolač peče otopiti maslac.
- Pečeni kolač još vrući razrezati i kockicu po kockicu uvaljati u maslac pa u šećer. Ili samo preliti maslacem i posuti obilno šećerom.