Kolumne 09. prosinca 2015.

Božićni kolač

kolac
foto: Žarko Bašić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Za još slađi Božić pripremite božićni kolač

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1,5 dl mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • vanilin šećer
  • Pola žličice naribane neprskane mandarinke (limun ili naranča)
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 150 g grožđica
  • 50 g arancina
  • 50 g limuncina
  • 50 gr samljevenih blanširanih badema

Za posip:

  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu

Priprema:

  1. Kvasac razmrviti u malo mlijeka i žličicom šećera, pustiti da se digne.
  2. Brašno prosijati u zdjelu i dodati uzdignuti kvasac.
  3. Umijesiti kruh, dodati mlijeka ako fali i pustiti da se diže pola sata.
  4. Kada se udvostruči, dodati ostatak mlijeka, koricu mandarine (limuna), šećer, sol, vanilin šećer, omekšali maslac, grožđice, arancine i limuncine te bademe, pa sve mijesiti da se dobije glatko tijesto.
  5. Pustiti da se diže 30 minuta.
  6. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  7. Tijesto premijesiti, razvaljati i staviti u pleh 2-3 cm debelo.
  8. Dok se kolač peče otopiti maslac.
  9. Pečeni kolač još vrući razrezati i kockicu po kockicu uvaljati u maslac pa u šećer. Ili samo preliti maslacem i posuti obilno šećerom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.