Iako kolač izgleda suho, on to zapravo nije, tijesto je teško i vlažno, a okus bogat i pun. Miris stollena je intenzivan i ugodan jer osim voća i badema, u tijesto se dodaje rum, korica limuna i naranče, cimet i kardamom. Stollen ima dugu povijest, a najpoznatiji je onaj iz Dresdena (Dresden Stollen/Christstollen). Tijekom godina recept se mijenjao, neki zapisi spominju da se isprva pripremao od brašna, zobi i vode a kasnije postajao bogatiji i ukusniji.
Ja sam se odlučila za stollen s marcipanom, ali ako vam marcipan nije opcija, kolač je odličan i bez njega. Od ovih sastojaka možete napraviti jedan veliki ili više manjih kolača i iznenaditi prijatelje slatkim darom.
Sastojci:
500 g oštrog brašna
40 g svježeg kvasca
70 g šećera + 1 žlica za kvasac
150 ml toplog mlijeka
150 ml omekšanog maslaca + 50 ml za premazivanje
1 žličica cimeta i kardamoma
1 žličica ekstrakta vanilije
malo soli
1 jaje
350 g suhog voća (marelica, zlatnih grožđica, brusnica...)
100 g nasjeckanih tostiranih badema
1 dl ruma
1 naranča iz organskog uzgoja (sok i naribana korica)
Korica 1 limuna iz organskog uzgoja
200 g marcipana
Šećer u prahu
Priprema:
- Suhe marelice izrezati na sitne komadiće i pomiješati sa suhim brusnicama i grožđicama, dodati naribanu koricu naranče i limuna, preliti rumom i sokom naranče, pokriti i ostaviti na hladnom mjestu (u hladnjaku) tijekom noći.
- Bademe blanširati, oguliti, posušiti, tostirati i sitno nasjeckati.
- U malo toplog mlijeka dodati žlicu šećera i razmrvljeni kvasac, pomiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi 10 minuta, odnosno dok ne nastane pjenica.
- U veću posudu prosijati brašno, dodati malo soli, cimet i kardamom pa sve pomiješati i u sredini napraviti udubinu. Dodati pripremljeni kvasac/pjenicu, ostatak toplog mlijeka, maslac sobne temperature, vaniliju i jaje pa umijesiti tijesto. Mijesiti dok se svi sastojci sjedine i tijesto formira u kuglu. Ostaviti pokriveno 15 minuta.
- Voće ocijediti (tijekom noći upilo je ipak većinu tekućine), posuti žlicom oštrog brašna i promiješati. Voću dodati nasjeckane bademe i sve skupa dodati u pripremljeno tijesto i dobro umijesiti. Tijesto formirati u kuglu, pokriti i ostaviti da se diže na toplom mjestu 1 sat.
- Dignuto tijesto izručiti na brašnom posutu radnu površinu, razvaljat, u sredinu staviti marcipan oblikovan u kobasicu. Preklopiti tijesto sa svih strana i preokrenuti stollen tako da dio gdje se tijesto spaja bude na donjoj strani. Prebaciti na lim obložen papirom za pečenje. Stollen lagano rukama utisnuti oko sredine gdje je marcipan. Pokriti i ostaviti da se diže još 30 minuta.
- Stollen staviti u zagrijanu pećnicu i peći 45-60 minuta na 180°C. Ako vidite da tijekom pečenja gornji dio tijesta naglo rumeni, zaštitite ga folijom.
- S pečenog stollena po potrebi uklonite komadiće voća koji su ostali na površini i jače se zapekli, cijeli kolač premažite rastopljenim maslacem i lagano pospite s malo šećera u prahu.
- Ostavite da se potpuno ohladi pa obilno pospite šećerom u prahu. Kolač možete pripremiti ranije, dobro ga zamotati u foliju da se ne suši i tako čuvati.
Dobar tek!