Kolumne 26. listopada 2016.

Navalite! Brza pita od bundeve

Pita
foto: Derza Fanistori
gastro postao gastro.24sata.hr
Od svih kolača na svijetu najviše volim one temeljene na kremi od jaja jer nešto je u njima čudesno, što uz minimalni trud i dvije-tri promjene procesa daje najraznovrsnije rezultate. Od engleske kreme (creme englaise) preko sladoleda, rožate, eklera i kremšnita temeljna krema od jaja mijenja se uglavnom u stupnjevima gustoće i aromatizirajućim dodacima.

Tako je i sa ovom divnom pitom – taman je gusta da se reže poput najljepše kremšnite, a ujedno kremu nije potrebno posebno kuhati već se samo umuti – ulije – i ispeče.

Nakon pečenja potreno je kolač malo ohladiti, a na vama je da odlučite hoće li to biti do sobne temperature ili preko noći u hladnjaku, čime će se krema još malo zgusnuti i biti će je lakše rezati.

Bundeva pritom daje predivno narančastu boju i osjet bogatstva u ustima (mouthfeel) no pritom ne donosi i mnogo kalorija.

Pita | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Potrebno (za 1 pitu promjera 18 cm što daje 6 kriški):

kora (ova je primjer, ali možete koristiti koju god najviše volite)

  • 100 g brašna (može i zobeno – samo izmiksajte pahuljice u blenderu)
  • 30 g maslaca
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • pola žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 2-3 žlice hladne vode

Pita | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Krema:

  • 230 g očišćene bundeve (ovdje hokkaido jer tu sam dobila od prijatelja no svaka gustog mesa je dobra)
  • 60 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 2-3 žlice šećera
  • začini po želji: cimet, đumbir, muškatni oraščić, mješavina začina za štrudlu ili medenjake

Postupak:

  1. Odabranu bundevu očistite i narežite na manje komade pa pokrivenu plastičnom folijom ili silikonskim poklopcem kuhajte 3 minute na najjače u mikrovalnoj. Bundevu također možete pripremiti kuhanjem na pari ili pečenjem u pećnici, no za to će vam trebati više vremena – no idealno je ako vam je kuhana bundeva preostala od prethodnog pripremanja. Ako ste ju friško skuhali malo je ohladite prije daljnje pripreme (10 minuta je dovoljno).
  2. Stavite pećnicu da se ugrije na 180°C.
  3. Izradite tijesto za pitu: izmiješajte sve suhe sastojke i izmrvite u njih hladni maslac da mrvice maslaca izgledaju kao krušne mrvice, sve umotane u brašno. Dodajte malo vode i miješajući vilicom spojite sve u tijesto. Nemojte ga mijesiti već samo prikupite sve rukama u kuglu tijesta i zatim utisnite u pripremljeni kalup. Neka rubovi budu bar 3 cm visoki da vam stane krema. 
  4. Izbodite dno vilicom nekoliko puta da usidrite (en. dock) tijesto da se na napuše u pečenju i pecite u ugrijanoj pećnici na 180°C 8 minuta. Kad zazvoni alarm smanjite temperaturu na 160°C i izvadite koru.
  5. Ubacite sve sastojke za kremu u blender; bundevu, začine, šećer, mlijeko i jaje. Izmiksajte.
  6. Ulijte dobivenu tekućinu na vruću koru i vratite u pećnicu na 160°C da se peče 40 minuta.
  7. Ohladiti prije posluživanja 

Pita | Author: Derza Fanistori foto: Derza Fanistori

Obožavam ovu pitu jer na njoj ima 15-ak minuta efektivnog rada i nakon što je ubacim u pećnicu drugi put potpuno zaboravim da nešto pripremam sve dok 40 minuta kasnije ne zazvoni alarm da je gotova. Izgleda predivno, kao nacrtana i lako ju je poslužiti mlaku, možda nakapanu s malo javorovog sirupa ili hladnu sa bogatom kapom svježe tučenog slatkog vrhnja – no ni jedan od tih ukrasa joj ne treba!

Skladno aromatična, začinjena, hrskave kore i kremastog tijela ova je pita fantastičan početak dana ili kraj laganijeg obroka što ga onda čini pravom porcijom i pol!

Isprobajte, uživajte i u slast!

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.