Tako je i sa ovom divnom pitom – taman je gusta da se reže poput najljepše kremšnite, a ujedno kremu nije potrebno posebno kuhati već se samo umuti – ulije – i ispeče.
Nakon pečenja potreno je kolač malo ohladiti, a na vama je da odlučite hoće li to biti do sobne temperature ili preko noći u hladnjaku, čime će se krema još malo zgusnuti i biti će je lakše rezati.
Bundeva pritom daje predivno narančastu boju i osjet bogatstva u ustima (mouthfeel) no pritom ne donosi i mnogo kalorija.
Potrebno (za 1 pitu promjera 18 cm što daje 6 kriški):
kora (ova je primjer, ali možete koristiti koju god najviše volite)
- 100 g brašna (može i zobeno – samo izmiksajte pahuljice u blenderu)
- 30 g maslaca
- 1 žlica kukuruznog škroba
- pola žlice šećera
- prstohvat soli
- 2-3 žlice hladne vode
Krema:
- 230 g očišćene bundeve (ovdje hokkaido jer tu sam dobila od prijatelja no svaka gustog mesa je dobra)
- 60 ml mlijeka
- 1 jaje
- 2-3 žlice šećera
- začini po želji: cimet, đumbir, muškatni oraščić, mješavina začina za štrudlu ili medenjake
Postupak:
- Odabranu bundevu očistite i narežite na manje komade pa pokrivenu plastičnom folijom ili silikonskim poklopcem kuhajte 3 minute na najjače u mikrovalnoj. Bundevu također možete pripremiti kuhanjem na pari ili pečenjem u pećnici, no za to će vam trebati više vremena – no idealno je ako vam je kuhana bundeva preostala od prethodnog pripremanja. Ako ste ju friško skuhali malo je ohladite prije daljnje pripreme (10 minuta je dovoljno).
- Stavite pećnicu da se ugrije na 180°C.
- Izradite tijesto za pitu: izmiješajte sve suhe sastojke i izmrvite u njih hladni maslac da mrvice maslaca izgledaju kao krušne mrvice, sve umotane u brašno. Dodajte malo vode i miješajući vilicom spojite sve u tijesto. Nemojte ga mijesiti već samo prikupite sve rukama u kuglu tijesta i zatim utisnite u pripremljeni kalup. Neka rubovi budu bar 3 cm visoki da vam stane krema.
- Izbodite dno vilicom nekoliko puta da usidrite (en. dock) tijesto da se na napuše u pečenju i pecite u ugrijanoj pećnici na 180°C 8 minuta. Kad zazvoni alarm smanjite temperaturu na 160°C i izvadite koru.
- Ubacite sve sastojke za kremu u blender; bundevu, začine, šećer, mlijeko i jaje. Izmiksajte.
- Ulijte dobivenu tekućinu na vruću koru i vratite u pećnicu na 160°C da se peče 40 minuta.
- Ohladiti prije posluživanja
Obožavam ovu pitu jer na njoj ima 15-ak minuta efektivnog rada i nakon što je ubacim u pećnicu drugi put potpuno zaboravim da nešto pripremam sve dok 40 minuta kasnije ne zazvoni alarm da je gotova. Izgleda predivno, kao nacrtana i lako ju je poslužiti mlaku, možda nakapanu s malo javorovog sirupa ili hladnu sa bogatom kapom svježe tučenog slatkog vrhnja – no ni jedan od tih ukrasa joj ne treba!
Skladno aromatična, začinjena, hrskave kore i kremastog tijela ova je pita fantastičan početak dana ili kraj laganijeg obroka što ga onda čini pravom porcijom i pol!
Isprobajte, uživajte i u slast!
Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!