Kolumne 840 prikaza 29. rujna 2013.

Buča: od juhe do deserta

buca juha.jpg
Iako sam kuhar, nemam prilike tako često raditi s bučom. Ova me namirnica jako zainteresirala, pogotovo suha buča, pa sam napravio cijeli jelovnik s sa svježom i suhom verzijom.

Bilo je jako zanimljivo vidjeti kako se ponaša u jelima. Obična buča nema baš intenzivan okus pa ju je povremeno trebalo pojačati nekim detaljima, ali pročitajte sve u receptima.

Juha od buče
Broj osoba: 4
Vrijeme pripreme: 20 minuta

  • 350 g buče
  • 1 crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 0,5 dcl vrhnja
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Buču očistite i narežite na kockice. Na maslinovom ulju lagano prepržite crveni luk, dodajte buču i nasjeckani češnjak.
  2. Sve dobro prepržite i podlijte vodom, začinite solju i paprom. Kuhajte 5-10 minuta, zatim sve dobro izmiksajte u multipraktiku ili štapnim mikserom.
  3. Ako vam je juha pregusta, dolijte još malo vode i vrhnja za kuhanje, pononvno vratite na vatru, prokuhajte i juha je spremna za serviranje.

Quiche s bučom

Broj osoba: 4
Vrijeme pripreme: 35 minuta

  • 100 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 350 g buče
  • 1 jaje
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Od brašna i maslaca zamijesite prhko tijesto i ostavite da malo odmori. Za to vrijeme očistite buču i prokuhajte je 5 minuta. Procijedite i izmiksajte štapnim mikserom.
  2. Buču začinite, dodajte jedno jaje i vrhnje te sve dobro izmiješajte.
  3. Prhko tijesto razvucite i stavite u kalup. Pecite ga u zagrijanoj pećnici 10 minuta na 170 stupnjeva.
  4. Zatim na tijesto dodajte smjesu od buče i na vrh nasjeckanu papriku. Ponovno zapecite u pećnici 15 minuta dok fino ne porumeni.

Punjeni svinjski lungić omotan sušenom bučom

Broj osoba: 4
Vrijeme pripreme: 40 minuta

Priprema:

  1. Buču očistite i pripremite kao za quiche, samo bez vrhnja.
  2. Svinjski lungić rastvorite, istucite vrlo tanko, začinite i na njega posložite blanširane listove blitve i smjesu od buče.
  3. Zamotajte i lungić obložite dehidriranom bučom koju je potrebno kratko prokuhati.
  4. Na laganoj vatri u tavi pecite lungić uz stalno okretanje. Kad poprimi finu boju, a mislite da još nije gotov, možete ga dovršiti tako da ga pečete još u pećnici par minuta na 170 stupnjeva. Narežite i poslužite.

Parfe od buče

Broj osoba: 4
Vrijeme pripreme: 35 minuta

  • 125 g šećera
  • 4 jaja
  • 3 dcl mlijeka
  • 3 dcl vrhnja za šlag
  • 350 g buče
  • 10 g želatine

Priprema:

  1. Buču prepržite u tavi i kad omekša izmiksajte štapnim mikserom.
  2. U jednoj posudi mikserom miješajte žumanjke i šećer dok ne dobijete gustu smjesu.
  3. Prelijte provrelim mlijekom, dodajte smjesu od buće, promiješajte i pustite da se prohladi.
  4. Kad se smjesa ohladila, dodajte izlupani šlag i želatinu. Sve dobro izmješajte izlijte u kalup i ostavite u hladnjaku da se stisne.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.