gastro postao
Iako sam kuhar, nemam prilike tako često raditi s bučom. Ova me namirnica jako zainteresirala, pogotovo suha buča, pa sam napravio cijeli jelovnik s sa svježom i suhom verzijom.
Bilo je jako zanimljivo vidjeti kako se ponaša u jelima. Obična buča nema baš intenzivan okus pa ju je povremeno trebalo pojačati nekim detaljima, ali pročitajte sve u receptima.
Juha od buče
Broj osoba: 4
Vrijeme pripreme: 20 minuta
- 350 g buče
- 1 crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 0,5 dcl vrhnja
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
Priprema:
- Buču očistite i narežite na kockice. Na maslinovom ulju lagano prepržite crveni luk, dodajte buču i nasjeckani češnjak.
- Sve dobro prepržite i podlijte vodom, začinite solju i paprom. Kuhajte 5-10 minuta, zatim sve dobro izmiksajte u multipraktiku ili štapnim mikserom.
- Ako vam je juha pregusta, dolijte još malo vode i vrhnja za kuhanje, pononvno vratite na vatru, prokuhajte i juha je spremna za serviranje.
Quiche s bučom
Broj osoba: 4
Vrijeme pripreme: 35 minuta
- 100 g brašna
- 150 g maslaca
- 350 g buče
- 1 jaje
- 1 kiselo vrhnje
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- Sol, papar
Priprema:
- Od brašna i maslaca zamijesite prhko tijesto i ostavite da malo odmori. Za to vrijeme očistite buču i prokuhajte je 5 minuta. Procijedite i izmiksajte štapnim mikserom.
- Buču začinite, dodajte jedno jaje i vrhnje te sve dobro izmiješajte.
- Prhko tijesto razvucite i stavite u kalup. Pecite ga u zagrijanoj pećnici 10 minuta na 170 stupnjeva.
- Zatim na tijesto dodajte smjesu od buče i na vrh nasjeckanu papriku. Ponovno zapecite u pećnici 15 minuta dok fino ne porumeni.
Punjeni svinjski lungić omotan sušenom bučom
Broj osoba: 4
Vrijeme pripreme: 40 minuta
- 250 g buče
- 1 svinjski lungić
- 5 listova svježe blitve
- 1 jaje
- 30 g sušene buče OPG Lenac
- Sol, papar
Priprema:
- Buču očistite i pripremite kao za quiche, samo bez vrhnja.
- Svinjski lungić rastvorite, istucite vrlo tanko, začinite i na njega posložite blanširane listove blitve i smjesu od buče.
- Zamotajte i lungić obložite dehidriranom bučom koju je potrebno kratko prokuhati.
- Na laganoj vatri u tavi pecite lungić uz stalno okretanje. Kad poprimi finu boju, a mislite da još nije gotov, možete ga dovršiti tako da ga pečete još u pećnici par minuta na 170 stupnjeva. Narežite i poslužite.
Parfe od buče
Broj osoba: 4
Vrijeme pripreme: 35 minuta
- 125 g šećera
- 4 jaja
- 3 dcl mlijeka
- 3 dcl vrhnja za šlag
- 350 g buče
- 10 g želatine
Priprema:
- Buču prepržite u tavi i kad omekša izmiksajte štapnim mikserom.
- U jednoj posudi mikserom miješajte žumanjke i šećer dok ne dobijete gustu smjesu.
- Prelijte provrelim mlijekom, dodajte smjesu od buće, promiješajte i pustite da se prohladi.
- Kad se smjesa ohladila, dodajte izlupani šlag i želatinu. Sve dobro izmješajte izlijte u kalup i ostavite u hladnjaku da se stisne.