Kolumne 18. studenoga 2018.

Bundeva kao zvijezda zdravih obroka

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Čime kuhati u jesen nego s bundevom, koja je zaista svestrana namirnica. Jednostavna je za pripremu, a također nutritivno iznimno korisna.

Osim toga, predivne je narančaste boje koja je vrlo “apetitlih” i oku ugodna, a mene uvijek podsjeća na tonove jeseni. Bundeva je ovdje u Slavoniji tradicionalno dio jelovnika oduvijek, a meni je posebno draga jer spada u namirnice koje su mi jednako zanimljive i u slatkim i slanim kombinacijama.

Glavno otkriće mi je samo ju ispeći u kori u pećnici, meso vaditi žlicom i koristiti za što god. Možete ga i zamrznuti i vaditi po potrebi. Fino se karamelizira i odlična je za juhe, rižota, kolače, smoothie. Upravo taj “pire” sam koristila za ovaj rižoto. Iznimno ukusni su mi i maslac i ulje od bundeve, a njihova nutritivna i energetska svojstva su “čudotvorna”.

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa


“RIŽOTO" (riža,ječam,pir) OD BUNDEVE:

SASTOJCI:

2 velike šalice mješavine pir, ječam i riža (Zlatno polje Sant’ Andrea), 4 velike šalice vode, 1 srednje velika butternut tikva, 1 glavica crvenog luka, maslac od sjemenki bundeve, (i/ili ulje bundeve), 2-3 češnja češnjaka, kurkuma, krupni šareni mljeveni papar, himalajska sol, dimljena crvena paprika, timijan ili drugo mediteransko bilje po želji, temeljac ili voda za podlijevanje, parmezan, sjemenkice bundeve tostirane, orasi tostirani, slanina na trake, svježi peršin i svježi kopar

POSTUPAK:

  1. Bundevu prepolovimo, zarežemo malo i pečemo u kori u pećnici na 200 stupnjeva oko 45 minuta, sve dok nije potpuno mekana. To možemo napraviti i ranije ili neposredno prije pripreme rižota.
  2. Mješavinu žitarica stavimo kuhati nekih 20-ak minuta u posoljenu vodu. Ne prekuhavati.
  3. Glavicu luka dinstamo pa dodamo i češnjak, a kada omekša na to dodajemo bundevu koju smo izdubili iz kore. Sve skupa dinstamo lagano i dodajemo začine te umiješamo i tri žličice masla od bundeve pa pustimo da se lagano otopi. Po potrebi dolijemo vode ili temeljca pa u to prebacimo skuhane žitarice te sve sjedinimo.
  4. SERVIRAMO posuto parmezanom, svježim sitno sjeckanim listom peršina, tostiranim orasima i pokapamo s malo ulja bundeve. Možemo servirati na vrh i malo čipsa od slanine koji smo dobili tako što smo pekli tanje rezane trake dimljene slanine na 200 stupnjeva na papiru za pečenje. Servirati u bundevi (tradicionalni stil) ili na tanjuru s mladim špinatom.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

SEZONSKA SLATKO – KISELA VITAMINSKA SALATA: “ŠTA IMA NA PIJI”

SASTOJCI:

špinat, jabuka, rotkvica, mandarine, (može i šipak/nar), feta si ili neki mekani slaniji sir, maslac od bundeve (ili ulje – bundeva), jabučni ocat, senf, sol, papar, 1 limun, 2 žličice pekmeza od smokve bez dodanog šećera (možete koristiti i med za slatkoću)

Voće i povrće očistiti. Isjeckati rotkvice na ploške, mandarine na kockice kao i jabuku. Sir režemo na kockice. Bazu salate čini špinat. Sve slažemo u posudu pa napravimo dresing od preostalih sastojaka. Dresing dobro izmiješamo i prelijemo preko salate pa promiješamo. Za kraj se može posuti narom (ak vam se da čistiti).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kakvo divno jesensko prijepodne je to bilo u društvu @irenaslovacek ❤️ . . . Pripremala sam 🍁jesensku🍂, 🧡narančastu i Slavonsku priču🧡 . . . Bundeva kao zvijezda rižota s pirom, ječmom i naravno, @mesnicaravlic slaNNcom. . . . Sezonska, voćno - povrtna salata s dresingom na bazi smokve i @organica_vita maslaca od bundeve. . . . Smoothie od bundeve i maslaca od lješnjaka @organica_vita (koji nismo stigli fotkati jer je nestao u sekundi). . . . Vrhunske delicije, vrhunsko društvo i jedva čekam vidjeti video by @igor_milicic_element_media . . . Recepti će biti na blogu. 🍁🍂🧡🎃🎃🎃🎃 #geeketa #andreakrivakfood #organicavita #organic #eko #bio #vege #slavonija #baranja #gastrohr #gastrozvijezda #dukatiblogeri #mesnicaravlić #irenaslovacek #bedifferent #yoga #fitness #nutricionista #slavonijaonmymind #dobrahrana #pumpkin #bundeva #pumpkinoil #healthyfood

A post shared by Geeketa (@geeketa) on

 

Dobar tek!

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.