Kolumne 25. listopada 2018.

Čestitamo: 10. obljetnica vinarije Galić!

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Na jubilarnu 10. obljetnicu rada vinarije otvorena su nam vrata nove vinarije i podruma Galić, te smo tako otkrili što se krije u betonskom kubusu u centru Kutjeva.

Vinarija Galić krenula je s radom 2007.godine, kada je 40.000 trsova zasađeno na površini od 6,5 ha. Danas trsovi rastu na 60 ha, a vrijedne ruke vinara svake godine napune vinom 300.000 boca.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Osim impresivnosti same zgrade vinarije, koja je rezultat rada Dva Arhitekta, odnosno Tomislava Čurkovića i Zorana Zidarića, opremljenost vinarije ono je što vrijedi spomenuti.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Velike drvene bačve sa staklom za priučavanje fermentacije, velike drvene bačve od 3300 l za odležavanje vina, male od 330 l za vinjak, betonska jaja i konusi za buduća maceriranja vina, tankovi od inoxa zatim vinifikatori, tankovi i preše – sve je to dio novog igrališta gospodina Galića.

Kako je napomenuo, ideja ovog novog podruma jesu mogućnosti istraživanja potencijala vina i svega u što se vino različitim postupcima može razviti.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Uz obilazak podruma, koji su doslovno zabljesnuli sjajem inox tankova, priređen je bio i kulinarski dio u prostorima novog restorana i kušaonice vina. Uslijedilo je promenadno kušanje vina vinara iz regije u atriju dvorca Kutjevo. Predstavnici vinarija Dvanajščak Kozol, Sontacchi, Bolfan, Kopjar, Petrač, Šember, Feravino, Krauthaker, Tomac i Galić ponudili su gostima najbolje od vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen  | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Radionicu pod nazivom ''Wines of Slavonia and Danube'' (Vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja) održao je Saša Špiranec, koji je novinarima iz Hrvatske, te gostujućim novinarima iz Austrije, Njemačke, Poljske, Švicarske, Mađarske, Bosne i Hercegovine te SAD-a predstavio vina regije. Radionica o vinskim tržišnim trendovima održana je u nastavku, kako bi se uzvanici iz stranih zemalja, ali i Hrvatske, upoznali s trenutnom situacijom i predviđenim razvojem hrvatskih vina na tržištima Švicarske, Austrije, Njemačke i Poljske.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.