Kolumne 19. siječnja 2018.

Cheesecake u čaši s narom i šumskim voćem

foto: Matea Mikić Pavlović
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada ne znate što ćete za desert, tu je uvijek cheesecake u čaši. Desert u čaši je vrlo jednostavan, a opet jako ukusan.

Znam da mnogi nemaju volje preko zime i da se rijetkima da pripremati bilo što, osim onog osnovnog. No, ja sam ipak odlučila malo uljepšati svoju zimu ovim divnim desertom u čaši.

Borim se protiv vremena i bojim svoju stvarnost žarkim bojama. Razveselio me cheesecake u čaši i jedva čekam toplije vrijeme kada ću ga svakodnevno pripremati jer za njega morate izdvojiti svega pola sata, a to je sitnica.  

 

Možda vas zanima... Tačke s pekmezom na njezin način Kolumne

 

Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još Mateinih genijalnih recepata, zavirite na blog Kitchn Stories
 

Možda vas zanima... Zimska ljubav: Sarma na slavonski način Kolumne


 

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

 

Sastojci za podlogu:

  • 50 g integralnog keksa (digestive keks)
  • 25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi

Krema:

  • 100 g grčkog jogurta
  • 50 g svježeg krem sira
  • 75 g slatkog vrhnja
  • 1 žlica šećera u prahu

Preljev:

  • 250 g šumskog voća
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica svježe cijeđenog soka limuna

Priprema:

  1. Keks sameljite i pomiješajte s maslacem sobne temperature.
  2. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela žlice, te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak deserta.
  3. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje.
  4. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine.
  5. Kremu prelijte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena.
  6. U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje.
  7. Smjesu ostavite da se ohladi i potom ju dodajte na kremu.
  8. Vratite u hladnjak do posluživanja.

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

 

Napomene:

Umjesto smjese od šumskog voća, ja sam kupila grčki jogurt od višnje i nara i njega sam stavila na sam vrh cheesecake-a, također sam na to stavila mljeveni keks i ukrasila sam cheesecake sa šipkom.

Savjet! Doza navedenih sastojaka dovoljna je za tri porcije deserta ili manje ovisno o veličini čaše. Voće u preljevu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.

U slast!
 

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.