Znam da mnogi nemaju volje preko zime i da se rijetkima da pripremati bilo što, osim onog osnovnog. No, ja sam ipak odlučila malo uljepšati svoju zimu ovim divnim desertom u čaši.
Borim se protiv vremena i bojim svoju stvarnost žarkim bojama. Razveselio me cheesecake u čaši i jedva čekam toplije vrijeme kada ću ga svakodnevno pripremati jer za njega morate izdvojiti svega pola sata, a to je sitnica.
Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još Mateinih genijalnih recepata, zavirite na blog Kitchn Stories.
Sastojci za podlogu:
- 50 g integralnog keksa (digestive keks)
- 25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
Krema:
- 100 g grčkog jogurta
- 50 g svježeg krem sira
- 75 g slatkog vrhnja
- 1 žlica šećera u prahu
Preljev:
- 250 g šumskog voća
- 1 žlica šećera
- 1 žlica svježe cijeđenog soka limuna
Priprema:
- Keks sameljite i pomiješajte s maslacem sobne temperature.
- Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela žlice, te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak deserta.
- Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje.
- Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine.
- Kremu prelijte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena.
- U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje.
- Smjesu ostavite da se ohladi i potom ju dodajte na kremu.
- Vratite u hladnjak do posluživanja.
Napomene:
Umjesto smjese od šumskog voća, ja sam kupila grčki jogurt od višnje i nara i njega sam stavila na sam vrh cheesecake-a, također sam na to stavila mljeveni keks i ukrasila sam cheesecake sa šipkom.
Savjet! Doza navedenih sastojaka dovoljna je za tri porcije deserta ili manje ovisno o veličini čaše. Voće u preljevu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.
U slast!