Obožavam ovo jelo, mogla bih ga stalno jesti. I onaj tko ga nije probao, stvarno ne zna što propušta. Znam da je moderniji naziv za njih – ravioli, ali kod mene će uvijek biti tačke. Kao što vidite, kod mene ih priprema moja djevojčica, uz moju pomoć naravno.
Ona voli mijesiti tijesto, voli raditi njokice, flutice, pizzu i tačke. Podijelit ću s vama recept moje majke, koristim ga uvijek i nikada ne pogriješim s njim.
Sretno u pripremi, a ako još niste probali tačke i ne znate što je to, pa.. što čekate?
Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još Mateinih genijalnih recepata, zavirite na blog Kitchn Stories.
Sastojci za tijesto:
- 250 g Pšeničnog glatkog brašna
- 1 jaje
- 50 g maslaca
- sol
- Za nadjev:
- 250 g Pekmeza od šljiva
- 100 g maslaca
- 40 g krušnih mrvica
- Za posipavanje:
- šećer
Priprema:
- Stavite jedno jaje u posudu, dodajte sol i sve to dobro izmiješajte s pjenjačom. Zatim dodajte brašno, vodu i ulje.
- Tijesto prvo dobro promiješajte sa kuhačom, zatim ga prebacite na podlogu na koju ste posipali brašno. Tijesto dobro premijesite i krenite ga valjati.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj dasci na debljinu 3 do 4 mm.
- Izrežite ga na krugove promjera 5 cm ili na kvadrate, ja koristim čašu i pravim krugove.
- Na svaki kružić stavite po žličicu pekmeza od šljiva, preklopite tijesto i dobro stisnite rubove. Možete ih raditi u modlicama za tačke, ili jednostavno s vilicom na starinski način. Ja osobno uvijek koristim vilicu jer ih tako brže napravim, a i ne otvaraju se pri kuhanju.
- Stavite kuhati vodu, dobro ju posolite. Kada voda krene ključati, dodajte tačke da se kuhaju. Kuhanje traje 20-tak minuta. Morate ih kušati nakon 20 minuta da vidite jesu li gotove. Tijesto mora biti kuhano, ali ne i prekuhano, zato vam savjetujem da ga probate.
- Nakon što su gotove uzmite posudu, u nju stavite maslac da se zagrije. Kada je maslac dovoljno topao, dodajte mrvice i zapecite ih.
- Kada su mrvice zapečene prelijte ih preko tački. Nemojte ih miješati, nego stavite poklopac na posudu i cijelu posudu protresite, da se mrvice rasporede po svim tačkama.
Kako pola tački priprema moja curica, budu malo deblje i budu nepravilnije, ali budu najukusnije!
Posluživanje:
Tačke s pekmezom prelijte mrvicama koje ste popekli na maslacu i pospite šećerom. Ili čak rastopite malo pekmeza u mikrovalnoj, ili na vatri, pa prelijte tačke s njim i pospite šećerom.
Savjet:
Uz jastučiće možete poslužiti vrhnje ili jogurt.
Dobar tek!