Kolumne 01. prosinca 2017.

Tačke s pekmezom na njezin način

foto: Matea Mikić Pavlović
gastro postao gastro.24sata.hr
Tački (tačci, tačkrle, taške) me vračaju u djetinjstvo. Sjećam se kako mi je majka morala stalno pripremati tačke, i ne samo meni, cijeloj obitelji. Odrasla sam uz dva brata i sestru, tako da je moja majka morala praviti jako puno tački.

Obožavam ovo jelo, mogla bih ga stalno jesti. I onaj tko ga nije probao, stvarno ne zna što propušta. Znam da je moderniji naziv za njih – ravioli, ali kod mene će uvijek biti tačke. Kao što vidite, kod mene ih priprema moja djevojčica, uz moju pomoć naravno.

Ona voli mijesiti tijesto, voli raditi njokice, flutice, pizzu i tačke. Podijelit ću s vama recept moje majke, koristim ga uvijek i nikada ne pogriješim s njim.

Sretno u pripremi, a ako još niste probali tačke i ne znate što je to, pa.. što čekate?

Recept potražite u nastavku, a želite li uživati u još Mateinih genijalnih recepata, zavirite na blog Kitchn Stories
 

Možda vas zanima... Zima dolazi: Varivo od graška s noklicama Kolumne Možda vas zanima... Čarolija na tanjuru - domaća juha od rajčice Kolumne

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

 

Sastojci za tijesto:

  • 250 g Pšeničnog glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 50 g maslaca
  • sol
  • Za nadjev:
  • 250 g Pekmeza od šljiva
  • 100 g maslaca
  • 40 g krušnih mrvica
  • Za posipavanje:
  • šećer

Priprema:

  1. Stavite jedno jaje u posudu, dodajte sol i sve to dobro izmiješajte s pjenjačom. Zatim dodajte brašno, vodu i ulje. 
  2. Tijesto prvo dobro promiješajte sa kuhačom, zatim ga prebacite na podlogu na koju ste posipali brašno. Tijesto dobro premijesite i krenite ga valjati.
  3. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj dasci na debljinu 3 do 4 mm.
  4. Izrežite ga na krugove promjera 5 cm ili na kvadrate, ja koristim čašu i pravim krugove.
  5. Na svaki kružić stavite po žličicu pekmeza od šljiva, preklopite tijesto i dobro stisnite rubove. Možete ih raditi u modlicama za tačke, ili jednostavno s vilicom na starinski način. Ja osobno uvijek koristim vilicu jer ih tako brže napravim, a i ne otvaraju se pri kuhanju.
  6. Stavite kuhati vodu, dobro ju posolite. Kada voda krene ključati, dodajte tačke da se kuhaju. Kuhanje traje 20-tak minuta. Morate ih kušati nakon 20 minuta da vidite jesu li gotove. Tijesto mora biti kuhano, ali ne i prekuhano, zato vam savjetujem da ga probate.
  7. Nakon što su gotove uzmite posudu, u nju stavite maslac da se zagrije. Kada je maslac dovoljno topao, dodajte mrvice i zapecite ih. 
  8. Kada su mrvice zapečene prelijte ih preko tački. Nemojte ih miješati, nego stavite poklopac na posudu i cijelu posudu protresite, da se mrvice rasporede po svim tačkama.


Kako pola tački priprema moja curica, budu malo deblje i budu nepravilnije, ali budu najukusnije!

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

Posluživanje:

Tačke s pekmezom prelijte mrvicama koje ste popekli na maslacu i pospite šećerom. Ili čak rastopite malo pekmeza u mikrovalnoj, ili na vatri, pa prelijte tačke s njim i pospite šećerom.

Savjet:

Uz jastučiće možete poslužiti vrhnje ili jogurt.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.