Kolumne 18. siječnja 2019.

Čisti užitak: Ruska čupava torta

foto: 50 shades of hunger
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako još niste, svakako isprobajte ovu zanimljivu pitu, a ja ću ovih dana svakako isprobati još nešto zanimljivo koristeći ovo ukusno čokoladno tijesto.

Recept za rusku čupavu pitu pronašla sam u jednoj maloj, zanimljivoj knjižici s receptima i odmah mi je zapeo za oko. Također ga pod ovim nazivom možete pronaći i na netu i postoji nekoliko varijanti s manjim razlikama. Ja sam od svakog recepta uzela ono što mi se najviše sviđalo i pretočila to u jedan. Moram priznati da sam oduševljena rezultatom!

Pita nije onakva na kakve smo navikli, ali vrlo je zanimljiva, ponajviše zbog svog izgleda. Kontrast koji joj daje tamno čokoladno prhko tijesto vrlo je efektan, a okus je naprosto fenomenalan.

 

Možda vas zanima... Simpatično i sočno: Kuglofi s čokoladom, cimetom i kavom Kolumne

 

Druge recepte blogerice 50 shades of hunger potražite na njenom Facebook i Instagram profilu!

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger
 

Tijesto:

  • 400 g brašna
  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 g kakaa


Nadjev:

  • 500 g svježeg posnog sira (ja koristim Lidlov posni sir, Pilos)
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g šećera
  • 150 g otopljenog maslaca
  • 1 prašak za puding vanilija

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

 

Priprema:

  1. Tijesto podijelite na tri dijela.
  2. Zamijesite prhko tijesto i stavite na hlađenje,  a za to vrijeme pripremite nadjev.
  3. Otopite maslac i u njega umiješajte ostale sastojke dok ne dobijete kremastu smjesu.
  4. Jedan dio tijesta razvaljajte u krug veličine promjera kalupa istavite ga na dno kalupa, koji ste prethodno namastili.
  5. Drugi dio upotrijebite tako da njime obložite stranice kalupa, da dobijete "ogradu".
  6. Zatim izlijte nadjev preko tijesta i preostali, treći dio tijesta trgajte na komadiće i stavljajte na nadjev.
  7. Pitu pecite oko sat vremena na 160 stupnjeva.
  8. Režite ohlađeno, kako bi se nadjev stisnuo do kraja i ako želite, pospite šećerom u prahu.

 

Uživajte!

 

 | Author: 50 shades of hunger foto: 50 shades of hunger

 

 

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • njanja 10:25 22. Rujan 2020.

    Znate li onu "zovi me i loncem, samo me nemoj razbiti"? E pa, je li poljska ili ruska, nebitno, sviđa mi se recept i mislim da ćemo je već za vikend slatko jesti :-) Hvala na receptu!

  • Desa84 11:23 10. Veljača 2020.

    Ovo je cuveni tradicionalni poljski Sernik Królewski, a ne ruska cupava torta.