Kolumne 05. listopada 2019.

Čoko torta s kruškama, makom i lješnjacima sve je što vam ove jeseni treba

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova torta je vjesnik jeseni u našoj kući. Dok ja režem svakom po komad, muž priprema deke i kuha čaj... Baš se veselim tim jesenskim danima...

Spoj kruške, čokolade, maka i lješnjaka idealan je za sve hladnije dane. Osim divnih okusa, donosi i neku dozu jesenske topline koju smo toliko dugo čekali. 

 

Možda vas zanima... Muffini s čokoladom i maslacem od kikirikija za pozdrav jeseni Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Prevrnuta pita od jabuka i bresaka - idealan spoj ljeta i jeseni Kolumne Možda vas zanima... Slatki spoj: Brownie cheesecake kocke s kupinama Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Sastojci:

  • 90 g margarina ili maslaca (+ 10 g za namastiti tepsiju)
  • 90 g šećera (+2 žlice za posuti po namašćenoj tepsiji)
  • 100 g tamne čokolade
  • 2 žlice ruma
  • 3 jaja (odvojiti žumanjak od bjelanjka)
  • 60 g lješnjaka (tostiranih i izmrvljenih)
  • 25 g maka
  • 3-4 kruške (oguljene i očišćene od sjemenki)
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Prvo pripremite tepsiju, pleh ili keramičku posudu u kojoj ćete peći tortu (moja je bila promjera 26 cm). Istopite 10 ak g maslaca i premažite pleh. Zatim stavite papir za pečenje (odrežite ga i prilagodite posudi) pa i njega premažite maslacem. Zatim pospite s 2 žlice šećera i ravnomjerno rasporedite po posudi. Ostavite sa strane.
  2. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva kako bi se zagrijala dok pravite kolač.
  3. Otopite čokoladu i maslac na pari, te dodajte rum i ostavite da se malo prohladi.
  4. Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetložute boje.
  5. Sjedinite žumanjke sa smjesom od čokolade a zatim dodajte lješnjake i mak (ako ne volite mak, možete koristiti samo mljevene lješnjake).
  6. U drugoj posudi izradite bjelanjke (ali ne skroz čvrsto, već da ostanu pjenasti i prozračni.
  7. Dodajte malo bjelanjaka u smjesu od žumanjaka, čokolade i lješnjaka i dobro promiješajte kako bi smjesa postala rjeđa, a zatim lagano umiješajte ostatak bjelanjaka u 2, 3 navrata.
  8. Smjesu istresite u tepsiju. Na smjesu poredajte krušku narezanu na šnitice i slažite kako Vam se sviđa.
  9. Torta se peče 40-ak minuta.

Kad se malo ohladi, izvadite ju na tanjur za serviranje i pospite šećerom u prahu. Možete ju servirati sa sladoledom, šlagom, karamelom, otopljenom čokoladom…

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.