Spoj kruške, čokolade, maka i lješnjaka idealan je za sve hladnije dane. Osim divnih okusa, donosi i neku dozu jesenske topline koju smo toliko dugo čekali.
Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci:
- 90 g margarina ili maslaca (+ 10 g za namastiti tepsiju)
- 90 g šećera (+2 žlice za posuti po namašćenoj tepsiji)
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice ruma
- 3 jaja (odvojiti žumanjak od bjelanjka)
- 60 g lješnjaka (tostiranih i izmrvljenih)
- 25 g maka
- 3-4 kruške (oguljene i očišćene od sjemenki)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Prvo pripremite tepsiju, pleh ili keramičku posudu u kojoj ćete peći tortu (moja je bila promjera 26 cm). Istopite 10 ak g maslaca i premažite pleh. Zatim stavite papir za pečenje (odrežite ga i prilagodite posudi) pa i njega premažite maslacem. Zatim pospite s 2 žlice šećera i ravnomjerno rasporedite po posudi. Ostavite sa strane.
- Upalite pećnicu na 180 stupnjeva kako bi se zagrijala dok pravite kolač.
- Otopite čokoladu i maslac na pari, te dodajte rum i ostavite da se malo prohladi.
- Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetložute boje.
- Sjedinite žumanjke sa smjesom od čokolade a zatim dodajte lješnjake i mak (ako ne volite mak, možete koristiti samo mljevene lješnjake).
- U drugoj posudi izradite bjelanjke (ali ne skroz čvrsto, već da ostanu pjenasti i prozračni.
- Dodajte malo bjelanjaka u smjesu od žumanjaka, čokolade i lješnjaka i dobro promiješajte kako bi smjesa postala rjeđa, a zatim lagano umiješajte ostatak bjelanjaka u 2, 3 navrata.
- Smjesu istresite u tepsiju. Na smjesu poredajte krušku narezanu na šnitice i slažite kako Vam se sviđa.
- Torta se peče 40-ak minuta.
Kad se malo ohladi, izvadite ju na tanjur za serviranje i pospite šećerom u prahu. Možete ju servirati sa sladoledom, šlagom, karamelom, otopljenom čokoladom…
Dobar tek!