Kolumne 20. rujna 2018.

Prevrnuta pita od jabuka i bresaka - idealan spoj ljeta i jeseni

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Volim kad su nedjelje po mojoj mjeri. Mir, odmaranje i puno dobre hrane. Prošlu nedjelju nam je upotpunila ova pita. I to je sve što je trebalo...

Inače pravim pitu ili od jabuka ili od bresaka, ali sam ostala na dvije jabuke i dvije breskve, pa sam iskombinirala i jedno i drugo. I bilo je odlično.

 

Možda vas zanima... Muffini s čokoladom i maslacem od kikirikija za pozdrav jeseni Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Domaći sladoled od šljiva - super brzo slatko osvježenje Kolumne Možda vas zanima... Slatki spoj: Brownie cheesecake kocke s kupinama Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Za nadjev će vam trebati:

  • 90 g maslaca ili margarina
  • 200 g smeđeg šećera
  • 1 i pol jabuka
  • 2 breskve

Za biskvit:

  • 100 g maslaca
  • 3 jaja
  • 3 žličice ekstrakta vanilije
  • 150 g šećera
  • 5 žlica ulja
  • 150 ml mlijeka
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 270 g brašna

Postupak pripreme:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  2. Za karamel otopite maslac i u njega dodajte šećer. Dobro promiješajte, a šećer će se skoro otopiti.
  3. Istresite u kalup u kojem ćete peći kolač (ja sam koristila onaj kalup za pite).
  4. Rasporedite karamele po cijelom dnu a zatim poredajte narezano voće. 
  5. Ostavite sa strane dok radite biskvit.
  6. Prvo prosijte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi miksajte maslac sobne temperature pa mu dodajte ulje. Miksajte minutu, dvije pa počnite dodavati jedno po jedno jaje miksajući između svakog po minuticu.
  7. Dodajte i vaniliju i šećer i smiksajte.
  8. Umiksajte polovicu brašna pa kad se smjesa sjedinila, dodajte mlijeko i na kraju ostatak brašna.
  9. Smjesu polagano žlicom rasporedite  po voću kako bi prekrili sve voće. 
  10. Udarite tepsijom par puta od radnu površinu kako bi se sve lijepo prekrilo.
  11. Pecite 35-40 minuta. Kad kolač izvadite iz pećnice, prvo pustite da odmori 10-ak min, a onda odvojite od stijenki kalupa i preokrenite na tanjur za serviranje.
  12. Poslužite toplo uz sladoled od vanilije.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran  | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran  | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.