Recepti Desert 17. srpnja 2025.

Domaći sladoled od šljiva je brzo i slatko osvježenje

Desert
30 MIN
10 MIN
10
SREDNJE
sladoled od šljiva
Sladoled od šljiva
foto: Irena Gavran
Ne traži aparat za sladoled, ne traži puno vremena, a okusom je fantastičan. Donosimo recept za ledenu slasticu od šljiva i njome slavimo Svjetski dan sladoleda, najslađi praznik koji se slavi treće nedjelje u srpnju

Kako smo dobili par kilograma domaćih, prekrasnih šljiva počela me hvatati panika što s njima. Rakiju zakonski ne smijem peći, pećnicu po ovoj vrućini nemam snage paliti, pa sam odlučila smiksati ovaj ledeni desert i bome je bio odličan... Recept za domaći sladoled od šljiva je u nastavku!

 | Author: Irena Gavran Sladoled od šljiva foto: Irena Gavran

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći sladoled od šljiva
30 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Šljive 450 g
  • Šećer 250 g
  • Bjelanjak 2 kom
  • Vrhnje za šlag 300 ml
  • Keksi 300 g
  • Voda 100 ml
  • Voda 2 žlica
Postupak
  1. Malo dublju tepsiju (cca 30x20 cm) obloži papirom za pečenje.


  2. Šljive očisti od koštic, potom ih u posudi pomiješaj sa 2 žlice vode i 100 g šećera.


  3. Stavi na laganu vatru i kuhaj 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju.


  4. Pusti da se šljive malo ohlade, a zatim ih smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom.


  5. Šljive procijedi kroz cjedilo da ukloniš komadiće kože. Ostavi da se hladi.


  6. Ostalih 150 g šećera pomiješaj sa 100 ml vode i stavite na laganu vatru. Kuhaj oko 5 minuta, odnosno dok se šećer ne rastopi.


  7. Bjelanjke miksaj dok ne postanu pjenasti i miksajući bez prestanka polako usipaj sirup od šećera i vode.


  8. U drugoj posudi smiksaj šlag, a zatim lagano umiješaj šljive, bjelanjke i natrgaj kekse. Ovaj put sam koristila zobene kekse. Prebaci u pripremljeni pleh i stavi na hlađenje. Izvadi iz zamrzivača 5-10 minuta prije posluživanja.


Ako želiš malo manje slatku verziju možeš umjesto 300 ml vrhnja za šlag koristiti 150 ml vrhnja za šlag i 150 ml grčkog jogurta. Kekse biraj prema ukusu - mogu biti petit beurre, čajni kolutići, plazma, Oreo... Koji god su ti najdraži, ili ih baš imaš kod kuće.

Još genijalnih recepata Irene Gavran potraži na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu. A neke ti donosimo i u nastavku...

Možda vas zanima... Galette s krem sirom i tikvicama - ultimativna proljetna pita Kolumne Možda vas zanima... Nježna i osvježavajuća mousse torta od malina i čokolade Kolumne Možda vas zanima... Slatki spoj: Brownie cheesecake kocke s kupinama Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:21 21. Srpanj 2024.

    ODLICAN sladoled