gastro postao
Dakle, za one koji izbjegavaju brašno od žitarica, a toleriraju tamnu čokoladu, orašaste i mliječne proizvode - evo idealnog deserta! A za one druge - da, može muscovado umjesto bijelog šećera i da, može i fruktoza, ali je usitnite prije.
Čokoladna torta s limetom umjesto brašna
Ma šalim se u naslovu, limeta nije zamijenila brašno, to su naravno učinili mljeveni bademi. Originalni recept je od prijateljice Nigelle, a ja sam ga malo prilagodila vlastitom ukusu, u koji vas molim da imate povjerenja.
Za tortu:
- 200 g tamne čokolade
- 150 g omekšalog maslaca
- 6 jaja
- 250 g šećera
- 120 g tostiranih badema, mljevenih
- 4 žlica kakao praha
- korica od 1,5 limete
- sok od 1 limete
Za kremu (koja nije neophodna, al‘ ja sam Cointreau-lover):
- 250 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- sjemenke iz 1 mahune vanilije
- 1 žlica likera Cointreau
- korica od 1/2 limete
Priprema:
Za tortu:
- Zagrijte pećnicu na 180° stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera maksimalno 23 cm. Više od toga će biti previše i torta će biti jako niska, a to izgleda malo bezveze (čitaj: neuspjelo. A to nitko ne želi, deserti su tu da se hvalimo njima!). Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a rub premažite maslacem.
- Tostirajte bademe na suhoj zagrijanoj tavi do trenutka dok ne osjetite intenzivan miris, ali pazite da vam ne zagore. Istresite ih s tave na hladnu površinu i ohladite, a potom sameljite.
- U parnoj kupelji otopite čokoladu i maslac i stavite sa strane da se malo ohladi. Nemojte dozvoliti da vam čokolada zakuha, dovoljno je da se otopi.
- Miksajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte kakao i pomiješajte s mljevenim bademima te lagano dodajte u smjesu jaja i šećera. Nakon toga dodajte otopljenu čokoladu i maslac pa sok od limete i koricu.
- Izlijte smjesu u kalup za tortu i stavite peći 45 minuta. Na površini torte će se stvoriti tvrđa korica, a unutrašnjost će još biti mekana. Ako korica na vrhu pukne na par mjesta, ne brinite, tako i treba izgledati.
- Izvadite tortu i ostavite u kalupu da se hladi. Nakon pola sata prekrijte je čistom krpom i nastavite hladiti. Krpa će spriječiti da površinska korica bude pretvrda, što bi smetalo kasnije kod rezanja, jer je torta mekana i nježne teksture. Ohladite je u kalupu u hladnjaku najmanje tri sata prije posluživanja.
Za kremu:
- Razrežite uzdužno mahunu vanilije i nožem ostružite sjemenke. U ovom trenutku ja uvijek malo zastanem i divim se vaniliji i njezinom mirisu.
- Par minuta poslije tucite vrhnje do početka zgušnjavanja, dodajte šećer u prahu, sjemenke vanilije i Cointreau i miksajte samo toliko dok se sve dobro ne promiješa. Poslužite u čašici uz tortu ili na samoj kriški torte te pospite koricom od limete.
- Torta jest čokoladna, ali s obzirom na da nema brašna nije težak desert, a i limeta osvježavajući udara.
Napomena:
Torta je pojedena cijela nakon snimanja, a susjedi nisu dobili ni komadić. Nisam ni na posao odniijela, ni prijatelje pozvala. I sad to dolazi na naplatu.