Kolumne 20. srpnja 2016.

Čokoladna torta bez brašna

Bajt1_torta.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Uljepšajte dan slatkom proljetnom tortom koju ćete bez puno muke uspjeti pripremiti uz detaljne upute naše blogerice

Kako Anja inspiraciju pronalazi u domaćim namirnicama i svom raskošnom vrtu, predlažemo da pogledate što vam nedostaje, požurite do prve tržnice i uz domaće namirnice uživate u čokoladnoj torti bez brašna posluženoj s hrpom jagoda koje će se savršeno uklopiti u ovaj slatki užitak. Dobar tek!

Čokoladna torta bez brašna

Biskvit:
400 g čokolade
240 g maslaca
8 jaja
400 g šećera
3 žlice ruma

Krema:
300 g čokolade
300 ml slatkog vrhnja
200 ml slatkog vrhnja – tučenog u šlag
Jagode

Priprema:

  1. Čokoladu i maslac otopite, ostavite da se ohladi (da smjesa bude mlaka)
  2. Odvojite žumanjke i bjelanjke.
  3. Žumanjke dobro izmiksajte s polovicom šećera (da postanu pjenasti) i dodajte rum. Promiješajte. U smjesu sa žumanjcima umiješajte otopljenu čokoladu i maslac da se sve sjedini.
  4. Bjelanjke i drugu polovicu šećera istucite u čvrsti snijeg – prvo dodajte pola šećera, pa na polovici miksanja, ostatak.
  5. Lagano umiješajte bjelanjke u smjesu s čokoladom.
  6. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup, promjera 26 cm.
  7. Pecite otprilike 60 minuta, na 170°C. Provjerite je li torta pečena tako da uronite čačkalicu u sredinu – kad čačkalica izađe van vlažna, s grudicama tijesta, gotovo je.
  8. Ostavite da se u potpunosti ohladi. Vrh torte će popucati, ali to je normalno.
  9. Čokoladu sitno nasjeckajte. Slatko vrhnje zagrijte da bude kipuće i prelijte preko čokolade. Dobro promiješajte da se sva čokolada otopi. Kad se krema ohladi i zgusne, umiješajte vrhnje tučeno u šlag.
  10. Premažite kremu preko torte, dodajte jagode ili neko drugo voće (po želji).
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.