Kolumne 22. rujna 2019.

Čokoladni cupcakes s neodoljivom Earl Grey kremom

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Je li netko za čaj u obliku cupcakes? Blogerica Ana Zelić pripremila je izvanredan recept za sve ljubitelje čaja i slatkih noviteta.

Blog Ana's Baking Chronicles posjećujemo kada nam nedostaje inspiracije i željni smo novih kombinacija okusa. Posljednji nam je za oko zapeo recept za cupcakes s kremom i sirupom od engleskog Earl Grey čaja. 

Kolačići su bogati i nevjerojatno sočni, krema podatna i puna okusa, a jednostavan sirup je posljednji korak prema apsolutnom savršenstvu. Svakako isprobajte!

 

Možda vas zanima... Nutella Cookie Dough Cheesecake koji se ne peče Kolumne

 

Anine genijalne slastice možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Čokoladni cupcakes:

  • 1 (L) jaje sobne temperature
  • 75 g suncokretovog ulja
  • 130 g punomasnog kiselog vrhnja sobne temperature
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 115 g glatkog brašna
  • 50 g nezaslađenog kakao praha
  • 1 1/2 žličica praška za pecivo
  • 1/3 žličice soli
  • 150 g bijelog šećera
  • 45 g smeđeg šećera
  • 75 g vruće vode
  • korica jedne naranče

Earl Grey sirup:

  • 150 g vruće vode
  • 150 g šećera
  • 10 g Earl Grey čaja (ja koristim Earl Grey Premium iz Harisse)

Earl Grey mlijeko:

  • 10 g Earl Grey čaja
  • 250 g punomasnog mlijeka

Earl Grey krema:

  • 30 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 250 g earl grey mlijeka
  • 1/4 žličice soli
  • 225 g omekšalog maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Priprema

za cupcakese: 

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175°C ako koristite klasičnu pećnicu s dva grijača). Stavite papirnate košarice u kalup za cupcakese/muffine. Ovisi o njihovoj veličini, smjese će biti dovoljno za 12 do 14 komada. 
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno i kakao, zajedno s praškom za pecivo i soli. Dodajte šećere i promiješajte pjenjačom. To su suhi sastojci. 
  3. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, ulje, jaje i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci. 
  4. Pomiješajte suhe i mokre sastojke. Bit će malo gušća smjesa, to je u redu. Zatim, u dva navrata dodajte vruću vodu te izmiješajte sve dok ne dobijete glatku, ali ovog puta malo rjeđu smjesu. 
  5. Napunite papirnate košarice do ¾ visine te pecite u zagrijanoj pećnici između 18-22 minute. Kad su gotovi, ostavite ih da se ohlade 5-10 minuta u kalupu. Zatim ih prebacite na rešetku da se ohlade do kraja prije ukrašavanja.

za earl grey mlijeko:

  1. U malom loncu ili džezvi zagrijte mlijeko do vrenja. Dodajte Earl Grey čaj, prekrijte malim tanjurićem i ostavite 15-20. Kad je vrijeme gotovo, procijedite mlijeko kako biste se riješili čaja i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. 
  2. Vjerojatno ćete završiti s manje mlijeka nego prije grijanja. To je u redu. Samo nadodajte običnog mlijeka koliko nedostaje da dosegnete 250 g.

 

Možda vas zanima... Victoria sponge sa svježim jagodama i kremom od vanilije Kolumne

 

za earl grey sirup:

  1. Za earl grey sirup najprije napravite čaj od vruće vode i listića čaja, a zatim ga pomiješajte sa šećerom u malom loncu. 
  2. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne reducira i ne stvori se sirup. Ohladite na sobnu temperaturu prije korištenja.

za earl grey kremu:

  1. Od earl grey mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo, prebacite u čistu zdjelu ili tanjur i  prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu prije korištenja. Ovo možete napraviti i u frižideru kako biste ubrzali proces.
  2. Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini.
  3. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u hladnjaku i neće biti maziva.

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Slaganje:

Kremu stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom (ja sam koristila s Wilton 2D) pa ukrasite svaki cupcake. Prelijte s malo earl grey sirupa i pospite nasjeckanom čokoladom. 

 

Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer su tako najukusniji i najmekši. Ako ih ipak budete držali u frižideru, pola sata prije konzumiranja izvadite ih na sobnu temperaturu.

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.