Kolumne 22. svibnja 2016.

Čokoladni kolač bez brašna s višnjama

Čokoladni kolač bez brašna s višnjama
Matejka Buča
gastro postao gastro.24sata.hr
Kome god ga spremim, traži me recept. Čak ga je spremala i moja mama, a ja ga često pečem za goste – ovaj puta, možete pogoditi, imali smo male goste pa sam ga ukrasila šarenim mrvicama.

Ima taj jedan recept koji se u zadnjih nekoliko mjeseci često spominje u mom domu – onaj za čokoladni kolač bez brašna s višnjama i slatkim vrhnjem.

Kome god ga spremim, traži me recept. Čak ga je spremala i moja mama, a ja ga često pečem za goste – ovaj puta, možete pogoditi, imali smo male goste pa sam ga ukrasila šarenim mrvicama. Kolač je odličan i s njime ne možete pogriješiti. Nije prečokoladan, nije presladak, nije pretežak – a opet je iznimno ukusan i brz za pripremu.

Plus je i što ne sadrži mnogo šećera, a možete ga spremiti i potpuno bez šećera, kao i zamijeniti višnje nekim drugim voćem ili čak pekmezom. Baš me zanima hoće li se i vama svidjeti, probajte i javite mi! Dobar tek!

Čokoladni kolač bez brašna s višnjama

Protvan veličine 20x20 cm ili okrugli promjera 20 cm
Vrijeme pripreme: 1 sat + hlađenje

Čokoladni sloj

  • 4 jaja
  • 75 - 100 g šećera
  • 220 g čokolade sa 70% kakaa
  • 120 g maslaca

Sloj od višanja:

  • 250 g višanja iz kompota
  • 100 ml soka od višanja iz kompota
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • 1 žlica šećera ili meda
  • 1 bourbon vanili šećer
  •  
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • Čokolada za ukrašavanje

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 160°c, a na dno stavite posudu s vodom. Kalup obložite papirom za pečenje.

2. Jaja i šećer miksajte zajedno dok se ne zgusnu i povećaju volumen.

3. Čokoladu natrgajte na kockice pa zajedno s maslacem otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Malo pustite da se ohladi.

4. Čokoladu u tri navrata usipajte u jaja, cijelo vrijeme miješajući dok ne postignete jednoličnu smjesu.

5. Ulijte smjesu u protvan i pecite 35-40 min, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu kolača me izađe čista. Pustite da se kolač ohladi do mlakoga pa ga izvadite iz kalupa, okrenite na ravnu plohu i skinite papir.

6. U međuvremenu pripremite višnje: Sok pomiješajte sa šećerima i škrobnim brašnom pa zajedno s višnjama kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustoću poput džema, oko 10 min.

7. Vruće prelijte preko mlakog čokoladnog sloja i sve zajedno ohladite.

8. Vrhnje za šlag izmiksajte pa njime ukrasite hladni kolač. Posipajte ribanom čokoladom ili mrvicama.

9. Držite u hladnjaku i izvadite 15 min prije posluživanja.

 

Matejku možete pratiti i na njezinom blogu Life Tastes Like Chocolate.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.