Ima taj jedan recept koji se u zadnjih nekoliko mjeseci često spominje u mom domu – onaj za čokoladni kolač bez brašna s višnjama i slatkim vrhnjem.
Kome god ga spremim, traži me recept. Čak ga je spremala i moja mama, a ja ga često pečem za goste – ovaj puta, možete pogoditi, imali smo male goste pa sam ga ukrasila šarenim mrvicama. Kolač je odličan i s njime ne možete pogriješiti. Nije prečokoladan, nije presladak, nije pretežak – a opet je iznimno ukusan i brz za pripremu.
Plus je i što ne sadrži mnogo šećera, a možete ga spremiti i potpuno bez šećera, kao i zamijeniti višnje nekim drugim voćem ili čak pekmezom. Baš me zanima hoće li se i vama svidjeti, probajte i javite mi! Dobar tek!
Čokoladni kolač bez brašna s višnjama
Protvan veličine 20x20 cm ili okrugli promjera 20 cm
Vrijeme pripreme: 1 sat + hlađenje
Čokoladni sloj
- 4 jaja
- 75 - 100 g šećera
- 220 g čokolade sa 70% kakaa
- 120 g maslaca
Sloj od višanja:
- 250 g višanja iz kompota
- 100 ml soka od višanja iz kompota
- 1 žlica škrobnog brašna
- 1 žlica šećera ili meda
- 1 bourbon vanili šećer
- 200 ml vrhnja za šlag
- Čokolada za ukrašavanje
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 160°c, a na dno stavite posudu s vodom. Kalup obložite papirom za pečenje.
2. Jaja i šećer miksajte zajedno dok se ne zgusnu i povećaju volumen.
3. Čokoladu natrgajte na kockice pa zajedno s maslacem otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Malo pustite da se ohladi.
4. Čokoladu u tri navrata usipajte u jaja, cijelo vrijeme miješajući dok ne postignete jednoličnu smjesu.
5. Ulijte smjesu u protvan i pecite 35-40 min, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu kolača me izađe čista. Pustite da se kolač ohladi do mlakoga pa ga izvadite iz kalupa, okrenite na ravnu plohu i skinite papir.
6. U međuvremenu pripremite višnje: Sok pomiješajte sa šećerima i škrobnim brašnom pa zajedno s višnjama kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustoću poput džema, oko 10 min.
7. Vruće prelijte preko mlakog čokoladnog sloja i sve zajedno ohladite.
8. Vrhnje za šlag izmiksajte pa njime ukrasite hladni kolač. Posipajte ribanom čokoladom ili mrvicama.
9. Držite u hladnjaku i izvadite 15 min prije posluživanja.
Matejku možete pratiti i na njezinom blogu Life Tastes Like Chocolate.