Italija je po mnogočemu vječna inspiracija, a prvenstveno po vrhunskoj gastronomiji. Pa ako već u ovom trenu ne možemo u Italiju, zašto ju ne bi doveli k sebi.
Sve što nas od toga dijeli je nimalo zahtjevna priprema čokoladnog semifredda i nestrpljivo čekanje da zamrzivač odradi svoj dio.
Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu!
Za ovaj kremasti semifreddo je potrebno:
- 4 bjelanjka
- 250 ml slatkog vrhnja
- 6 žlica šećera
- 3 žlice maslaca
- 125 grama čokolade
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- malo soli
Po želji možete dodavati razne sastojke ili pak ostati pri čokoladnoj verziji koja je samostalno izrazito ukusna i kremasta. U ovu verziju semifredda su dodani lješnjaci i dulce de leche.
Priprema:
- Otopiti čokoladu i maslac na pari. Ako koristite dulce de leche, u ovoj fazi ga možete dodati čokoladi kako bi se malo otopio. Umiješati orašaste plodove. Ostaviti da se smjesa hladi dok pripremate ostatak.
- Pomiješati bjelanjke, šećer i sol. Kuhati na pari i neprestano tući pjenjačom dok ne dobijete čvrst snijeg. Ostaviti kratko da se hladi.
- Istući slatko vrhnje sa žličicom ekstrakta vanilije.
- Kad su sve tri komponente spremne, najprije dobro pomiješati snijeg od bjelanjaka s tučenim vrhnjem i nakon toga umiješati otopljenu čokoladu s dodacima.
- Duže miješati ako želite jednoliku čokoladnu smjesu ili kraće, kao ja u ovom slučaju, ako više volite neravnomjerno raspoređene slojeve.
- Izliti smjesu u kalup i ostaviti par sati u zamrzivaču, najbolje bi bilo preko noći.
- Ostaviti semifreddo na sobnoj temperaturi 10-15 minuta prije rezanja da malo omekša.
Možete ga dekorirati po želji, poslužiti u klasičnoj rezanoj formi ili pak u obliku kuglica.