Kolumne 17. srpnja 2019.

Čokoladni semifreddo s lješnjacima i dulce de lecheom

foto: Sweet 'n' Salty by Matea
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedino pitanje je želite li krišku ili kuglicu...

Italija je po mnogočemu vječna inspiracija, a prvenstveno po vrhunskoj gastronomiji. Pa ako već u ovom trenu ne možemo u Italiju, zašto ju ne bi doveli k sebi.

Sve što nas od toga dijeli je nimalo zahtjevna priprema čokoladnog semifredda i nestrpljivo čekanje da zamrzivač odradi svoj dio.

 

Možda vas zanima... Zdrava verzija sezonskog cheesecakea u čaši Kolumne

 

Druge recepte naše nove blogerice Sweet 'n' Salty potražite na njenom Instagram profilu

 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Za ovaj kremasti semifreddo je potrebno:

  • 4 bjelanjka
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 6 žlica šećera
  • 3 žlice maslaca
  • 125 grama čokolade
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • malo soli

Po želji možete dodavati razne sastojke ili pak ostati pri čokoladnoj verziji koja je samostalno izrazito ukusna i kremasta. U ovu verziju semifredda su dodani lješnjaci i dulce de leche.

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

Priprema:

  1. Otopiti čokoladu i maslac na pari. Ako koristite dulce de leche, u ovoj fazi ga možete dodati čokoladi kako bi se malo otopio. Umiješati orašaste plodove. Ostaviti da se smjesa hladi dok pripremate ostatak.
  2. Pomiješati bjelanjke, šećer i sol. Kuhati na pari i neprestano tući pjenjačom dok ne dobijete čvrst snijeg. Ostaviti kratko da se hladi.
  3. Istući slatko vrhnje sa žličicom ekstrakta vanilije.
  4. Kad su sve tri komponente spremne, najprije dobro pomiješati snijeg od bjelanjaka s tučenim vrhnjem i nakon toga umiješati otopljenu čokoladu s dodacima.
  5. Duže miješati ako želite jednoliku čokoladnu smjesu ili kraće, kao ja u ovom slučaju, ako više volite neravnomjerno raspoređene slojeve.
  6. Izliti smjesu u kalup i ostaviti par sati u zamrzivaču, najbolje bi bilo preko noći.
  7. Ostaviti semifreddo na sobnoj temperaturi 10-15 minuta prije rezanja da malo omekša.

Možete ga dekorirati po želji, poslužiti u klasičnoj rezanoj formi ili pak u obliku kuglica. 

 | Author: Sweet 'n' Salty by Matea foto: Sweet 'n' Salty by Matea

 

Možda vas zanima... Odlična sezonska torta s krem sirom i marelicama Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.