Za sve „nedamise-osobe“, chef Kereša je pripremio najčokoladniji i najjednostavniji recept. Mislio je i na to da se ni tvojoj kuhinjskoj vagi ne da raditi.
Na godišnjem ju mijenja žlica.
Sastojci:
- 150 g maslaca
- 5 redova čokolade za kuhanje
- 10 jušnih žlica kristal šećera
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 4 jaja
- 6 jušnih žlica nezaslađenog kakao praha
- 8 jušnih žlica oštrog brašna
- pola čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 jušna žlica suncokretovog ulja
- šaka bobica ribizla
Postupak:
- Za početak zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Brzo ćete napraviti smjesu za browniese tako da je bitno da odmah upalite pećnicu kako bi se dobro zagrijala.
- U malom lončiću zagrijte vodu i na njega stavite posudu u kojoj su 2 reda čokolade, maslac, prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Ako ne želite na pari, sastojke možete otopiti i u mikrovalnoj pećnici.
- Kad se sve otopi prebacite sastojke u veću posudu. Dodajte šećer pa izmiješajte pjenjačom, a onda dodajte jaja i ponovno izmiješajte.
- Kroz sito dodajte sve ostale suhe sastojke i dobro ih umiješajte u mokre. Dobit ćete dosta rijetku smjesu u koju je potrebno još samo dodati preostalu nasjeckanu čokoladu i ribizl.
- Takvu smjesu stavite u posudu za pečenje veličine 30x21 cm, koju ste prethodno premazali uljem ili maslacem i lagano pobrašnili kako se kolač ne bi zalijepio.
- U pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva Celzijusa, pecite 24 minute. Savjet: upalite alarm na mobitelu jer kod ovog kolača minute su presudne. Browniese izvadite iz pećnice i dobro ohladite prije nego ih narežete.
Tri, četiri, sad - navalite na ovaj odličan čokoladni kolač! Nas je oduševio na prvi zalogaj.