Kolumne 12. srpnja 2017.

Čokoladnije ne može: Najsočniji brownies

foto: E- si gladan?
gastro postao gastro.24sata.hr
„Ne da mi se“. Ako nešto oslikava ljeto, onda je to ta rečenica. Ne da mi se ništa drugo osim ležati i upijati sunce, pa se onda brčkati… Ma znate već. Ali sve ostalo – ne. Ne da mi se.

Za sve „nedamise-osobe“, chef Kereša je pripremio najčokoladniji i najjednostavniji recept. Mislio je i na to da se ni tvojoj kuhinjskoj vagi ne da raditi.

Na godišnjem ju mijenja žlica. 

 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

 

Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 5 redova čokolade za kuhanje
  • 10 jušnih žlica kristal šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 4 jaja
  • 6 jušnih žlica nezaslađenog kakao praha
  • 8 jušnih žlica oštrog brašna
  • pola čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 jušna žlica suncokretovog ulja
  •  šaka bobica ribizla

 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

 

Postupak:

  1. Za početak zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Brzo ćete napraviti smjesu za browniese tako da je bitno da odmah upalite pećnicu kako bi se dobro zagrijala. 
  2. U malom lončiću zagrijte vodu i na njega stavite posudu u kojoj su 2 reda čokolade, maslac, prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Ako ne želite na pari, sastojke možete otopiti i u mikrovalnoj pećnici. 
  3. Kad se sve otopi prebacite sastojke u veću posudu. Dodajte šećer pa izmiješajte pjenjačom, a onda dodajte jaja i ponovno izmiješajte. 
  4.  Kroz sito dodajte sve ostale suhe sastojke i dobro ih umiješajte u mokre. Dobit ćete dosta rijetku smjesu u koju je potrebno još samo dodati preostalu nasjeckanu čokoladu i ribizl. 
  5. Takvu smjesu stavite u posudu za pečenje veličine 30x21 cm, koju ste prethodno premazali uljem ili maslacem i lagano pobrašnili kako se kolač ne bi zalijepio.
  6. U pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva Celzijusa, pecite 24 minute. Savjet: upalite alarm na mobitelu jer kod ovog kolača minute su presudne. Browniese izvadite iz pećnice i dobro ohladite prije nego ih narežete.

 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

 

Tri, četiri, sad - navalite na ovaj odličan čokoladni kolač! Nas je oduševio na prvi zalogaj. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.