Kolumne 21. ožujka 2020.

Mini zalogajčići s kobasicama za prste polizati

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastro bloger i Gastrolovac Darko Kontin pripremio je recept za izvanredne zalogajčiće - corn dogs!

Prvo jelo koje sam s guštom išao pripremati u dubokom ulju, a koje već dugo nisam radio, je corn dog. Ne znam da li postoji hrvatski naziv tog jela, ali radi se o kobasicama, obično hrenovkama, u omotaču od kukuruznog tijesta.

Corn dog sam prvi puta probao kao student. Upravo u onom trenutku kada sam se aktivnije posvetio kuhanju, isprobavanju novih jela i fotografiranju hranu za spamanje prijatelja na Facebooku. Zato mi je ovo jelo posebno drago pošto ga smatram jednim od prvih jela koja su me nesvjesno gurnula u food blogerske vode.

 

Možda vas zanima... Pileći kroketi punjeni šunkom i sirom za hrskavi ručak Kolumne

 

Današnji recept je običan recept za corn dog, s nekoliko minimalnih, ali značajnih razlika koje će ga učiniti još zanimljivijim Umjesto hrenovki odlučio sam koristiti sočnu debrecinku, a umjesto velikih corn dogova od cijelih kobasica (kako se inače pripremaju) odlučio sam se za mini verzije koje stanu u zalogaj. Tijesto kojim su kobasice omotane sam malo jače zasladio, a toj slatkoći je predivno kontrirao pikantni umak od senfa i Srirache. 

Iako sam radio duplu mjeru mini corn dog zalogaja, nestali su u trenu čim sam završio s fotografiranje jela.

 

Možda vas zanima... Domaći kikiriki maslac od samo jednog sastojka - kikirikija! Kolumne

 

Više Darkovih fantastičnih recepata pronađite na blogu Darkova Web Kuharica, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Potrebno vam je:

  • 400 grama debrecin kobasica
  • 150 grama kukuruzne krupice
  • 150 grama oštrog brašna
  • 200 mililitara mlijeka
  • 2 jušne žlice šećera
  • 3 čajne žlice sode bikarbone
  • po želji soli i crvene dimljene paprike
  • 1 litra ulja za prženje
  • po želji senfa
  • po želji Sriracha

Postupak pripreme:

  1. U duboku posudu pomiješajte kukuruznu krupicu, brašno, šećer, sodu i začine. Dobro sve promiješajte.
  2. Postepeno dodajte mlijeko uz stalno miješanje dok ne dobijete tekuće kukuruzno tijesto.
  3. Zagrijte ulje u dubokom loncu na 175-180 stupnjeva.
  4. Kobasice narežite na manje komade i uvaljajte ih u malo brašna kako bi se za njih bolje ulovila kukuruzna smjesa.
  5. Pomoću čačkalica ili vilice uronite svaki komad kobasice nekoliko puta u smjesu za corn dog, a zatim je brzo ali oprezno ispustite u vruće ulje.
  6. Nakon pola minute pomoću vilice okrenite corn dog zalogaje u ulju kako bi se ravnomjerno ispekli sa svih strana.
  7. Kada mini corn dogovi dobiju zlatno smeđu boju izvadite ih van na papirnati ubrus i ostavite bez pokrivanja da se ohlade i postanu hrskavi. Ponovite zadnjih nekoliko koraka dok ne potrošite sve kobasice ili tijesto.
  8. Corn dog zalogaje poslužite uz pikantni umak od senfa koji možete napraviti s kombiniranjem senfa i Sriracha umaka u željenom omjeru.

 

Možda vas zanima... Ideja za ručak: Hrskavi batat uz umak od indijskih oraščića Kolumne

 

Savjet!

  1. Ako vam se ne troši previše vremena s mini verzijama, ovaj recept možete iskoristiti i za pripremu običnog corn doga.
  2. Neke kobasice ili hrenovke se ne moraju kuhati/peći prije upotrebe za corn dog. Njih samo narežite i uvaljajte u brašno prije prženja. Ako je potrebno, kao što je to bio slučaj s debrecinkama, ispecite kobasice prije rezanja i prženja.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.