Prvo jelo koje sam s guštom išao pripremati u dubokom ulju, a koje već dugo nisam radio, je corn dog. Ne znam da li postoji hrvatski naziv tog jela, ali radi se o kobasicama, obično hrenovkama, u omotaču od kukuruznog tijesta.
Corn dog sam prvi puta probao kao student. Upravo u onom trenutku kada sam se aktivnije posvetio kuhanju, isprobavanju novih jela i fotografiranju hranu za spamanje prijatelja na Facebooku. Zato mi je ovo jelo posebno drago pošto ga smatram jednim od prvih jela koja su me nesvjesno gurnula u food blogerske vode.
Današnji recept je običan recept za corn dog, s nekoliko minimalnih, ali značajnih razlika koje će ga učiniti još zanimljivijim Umjesto hrenovki odlučio sam koristiti sočnu debrecinku, a umjesto velikih corn dogova od cijelih kobasica (kako se inače pripremaju) odlučio sam se za mini verzije koje stanu u zalogaj. Tijesto kojim su kobasice omotane sam malo jače zasladio, a toj slatkoći je predivno kontrirao pikantni umak od senfa i Srirache.
Iako sam radio duplu mjeru mini corn dog zalogaja, nestali su u trenu čim sam završio s fotografiranje jela.
Više Darkovih fantastičnih recepata pronađite na blogu Darkova Web Kuharica, Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 400 grama debrecin kobasica
- 150 grama kukuruzne krupice
- 150 grama oštrog brašna
- 200 mililitara mlijeka
- 2 jušne žlice šećera
- 3 čajne žlice sode bikarbone
- po želji soli i crvene dimljene paprike
- 1 litra ulja za prženje
- po želji senfa
- po želji Sriracha
Postupak pripreme:
- U duboku posudu pomiješajte kukuruznu krupicu, brašno, šećer, sodu i začine. Dobro sve promiješajte.
- Postepeno dodajte mlijeko uz stalno miješanje dok ne dobijete tekuće kukuruzno tijesto.
- Zagrijte ulje u dubokom loncu na 175-180 stupnjeva.
- Kobasice narežite na manje komade i uvaljajte ih u malo brašna kako bi se za njih bolje ulovila kukuruzna smjesa.
- Pomoću čačkalica ili vilice uronite svaki komad kobasice nekoliko puta u smjesu za corn dog, a zatim je brzo ali oprezno ispustite u vruće ulje.
- Nakon pola minute pomoću vilice okrenite corn dog zalogaje u ulju kako bi se ravnomjerno ispekli sa svih strana.
- Kada mini corn dogovi dobiju zlatno smeđu boju izvadite ih van na papirnati ubrus i ostavite bez pokrivanja da se ohlade i postanu hrskavi. Ponovite zadnjih nekoliko koraka dok ne potrošite sve kobasice ili tijesto.
- Corn dog zalogaje poslužite uz pikantni umak od senfa koji možete napraviti s kombiniranjem senfa i Sriracha umaka u željenom omjeru.
Savjet!
- Ako vam se ne troši previše vremena s mini verzijama, ovaj recept možete iskoristiti i za pripremu običnog corn doga.
- Neke kobasice ili hrenovke se ne moraju kuhati/peći prije upotrebe za corn dog. Njih samo narežite i uvaljajte u brašno prije prženja. Ako je potrebno, kao što je to bio slučaj s debrecinkama, ispecite kobasice prije rezanja i prženja.