Ova torta koristi minimum sastojaka, bez ustupaka u ukusu i slasti, a lako je moguće da te sastojke već imate u kući.
Potrebno (torta u kalupu promjera 18 cm):
Podloga:
- 100 g petit beurre keksa
- 50 g maslaca
Krema:
- 1 mala naranča
- 200 g kefira ili jogurta
- 300 g skute (svježeg sira)
- 50 g šećera
- 1 paketić mljevene želatine (10g)
Postupak:
- Prvo obložite odabrani kalup (najbolje ovakav koji se da otvoriti da oslobodi tortu) papirom za pečenje, da lakše kasnije poslužite tortu.
- U veću posudu izmjerite kefir, skutu, šećer i naribajte koricu sa naranče.
- Istu naranču prerežite i iscijedite joj sok. Koštice bacite, u dobivenom soku (oko 40 ml) namočite želatinu, a pulpu naranče koja je proostala na cjedilu za sok ubacite u sir. Promiješajte sirne sastojke, a želatina neka stoji sa strane i nabubri dok pripremate podlogu.
- Za podlogu izmrvite petit kekse u mrvice (ja sam koristila vrećicu i valjak) i pomiješajte s otopljenim maslacem, a zatim dobivenu smjesu utisnite u kalup i čvrsto poravnajte.*
- Nabubrenu želatinu u narančinom soku otopite u mikrovalnoj pećnici grijući je oko 20-ak sekundi (ili u maloj posudi na vatri) i miješajući, pazeći da ne zavrije, a i da se svi kristalići potpuno otope.
- Otopljenu želatinu umiješajte u sirnu smjesu temeljito miješajući pjenjačom, a zatim kremu ulijte na pripremljenu podlogu.
- Spremite tortu u kutiju ili vrećicu (da ne povuče mirise hladnjaka), a zatim u hladnjak na najmanje 3 sata, ali najbolje bar 6 ako imate vremena.
Prije posluživanja oslobodite tortu kalupa, a zatim i papirnatih traka, pa je stavite na prikladan ukrasni podložak. Ne treba joj nikakav ukras jer je prekrasna čim je odmotate, ali ako imate komadić crne čokolade koji možete narezati na sitne kockice i krišku naranče da označite kriške torte dobiti ćete vrlo efektan ukras uz minimum truda, a zatim…
Poslužite!
Ova je torta kremasta i vrlo aromatična. Topi se u ustima i ima snažnu aromu naranče koja se prekrasno slaže sa prirodnom kiselkastom notom svježeg sira i kefira.
U receptu nije previše šećera, pa ako ste skloni bogatijem ukrašavanju preporučam da je poslužite prelivenu sa malo razrijeđenog džema koji volite, umaka od karamele ili pak rjeđim ganašem od tamne čokolade.
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo!
*Kako većina čaša i sličnog pribora kojim inače pokušavam čvrsto stisnuti kore od mrvica, imaju neravno dno, danas sam samu sebe oduševila sjetivši se da imam ovaj set za posluživanje koji ima prikladnu lopaticu koja je posve ravna i čvrsta pa sam nju koristila za stiskanje. Ako imate sličan set ne zaboravite da osim u jednom velikom kalupu ovu tortu možete napraviti i u nekoliko malih kalupa pa poslužiti pojedinačne tortice.
Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol!