Jednostavna juha od poriluka i krumpira prija u svako doba godine. U ovom receptu koristila sam goveđi temeljac, no ti možeš koristiti koji god ti odgovara. Svakako preporučujem da u juhu staviš i malo timijana, koji će dati finu aromu cijelom jelu. Budući da sam htjela gustu i kremastu juhu, povrće sam u potpunosti izmiksala štapnim mikserom (možeš koristiti i blender).
Kako bi juha postala pravi kremasti užitak, dodala sam i malo slatkog vrhnja.
Našu kolumnisticu Lauru možete pratiti na blogu la vie shobaine i Instagram profilu.
Sastojci:
- 400 gr poriluka
- 200 gr krumpira
- 1 češanj češnjaka
- 1 litra temeljca
- 50 ml slatkog vrhnja
- Sol, papar, timijan
- Maslac
Postupak:
- Poriluk dobro operi i nasjeckaj. Pirjaj narezani poriluk na maslacu, zajedno s nasjeckanim češnjakom, pazeći pritom da ti češnjak ne zagori. Začini koristeći sol, papar i timijan.
- Nakon jedno pet minuta, kada se poriluk termički obradi, dodaj temeljac, te krumpir koji si ogulila i narezala na malene kockice. Pusti da kuha dok krumpir ne omekša.
- Kada je krumpir skuhan, makni juhu s vatre. Štapnim mikserom izmiksaj povrće kako bi dobila gustu juhu, te ju vrati na laganu vatru.
- Dodaj vrhnje, te pusti juhu da kuha još samo minutu do dvije. Juhu možeš poslužiti i sa žličicom kiselog vrhnja. Dobar tek!