Kolumne 09. ožujka 2018.

Dobar recept za zlevanku zlata je vrijedan

foto: Feel Good Kuharica
gastro postao gastro.24sata.hr
Dobar recept za zlevanku zlata je vrijedan.

Meni je trebalo čak dvije godine da ga pronađem. U tom razdoblju napravila sam barem osam neuspjelih zlevanki, uglavnom nalik kuhanim žgancima

I onda, na nekom obiteljskom okupljanju, moja stara teta pozvala me, vadeći iz torbe dva rukom ispisana papira. Pružila mi ih je s riječima “Eto, našla sam, nema boljeg recepta”. 

Bila sam u čudu. “Ozbiljno? Pa gdje si ga našla?” Ništa mi nije bilo jasno.

 

Možda vas zanima... Klasik u novom ruhu: Knedle od jabuka Kolumne

 

A ona meni: “Čula sam kad si pričala da ti ne uspijeva zlevanka, a ja se sjetila da sam jednom davno kod susjede Franke jela savršenu zlevanku. Posjetila sam je jedan dan, rekla mi je da je to recept od njezine svekrve iz Zagorja”, kazala je.

Napravila sam slatku i slanu verziju po tom receptu. A što da kažem; uspjeh možda najbolje opisuje scena kad je frend na kartanju jednu večer kušao moj uradak i uzviknuo punih ustiju: “Pa takvu zlevanku je pekla moja baka u Zagorju. Nema boljeg!”.

 | Author: Feel Good Kuharica foto: Feel Good Kuharica

Slana zlevanka

Potrebno vam je:

  • 2 čaše kukuruzne krupice
  • 1 čaša oštrog brašna
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša kiselog vrhnja
  • 2 čaše svježeg kravljeg sira
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli
  • 1 čaša kisele vode

 

Možda vas zanima... Fina, topla pita s porilukom za duge hladne dane Kolumne

 

Slatka zlevanka

Potrebno vam je:

  • 2 čaše kukuruzne krupice
  • 1 čaša oštrog brašna
  • 1 čaša ulja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 čaše svježeg kravljeg sira
  • 2 čaše šećera
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • malo korice od limuna
  • 1/2 čaše kisele vode

Priprema:

  1. Sastojci se dobro izmiješaju i izliju u lim za pečenje, prethodno dobro namašćen maslacem i pobrašnjen.
  2. Peče se 20 minuta na 200 stupnjeva Celzijusa.

Feel Good Kuharicu možete pratiti na ovom linku.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.