Misterija i panika koja je zahvatila Ameriku kada je popularni fast food lanac Popeyes ukinuo njihove sendviče s piletinom meni je još uvijek fascinantna i zato sam se, s obzirom na nemogućnost isprobavanja original sendviča, bacila u avanturu rekonstrukcije istoga. Nakon proučavanja videa, recepata i članaka odlučila sam pokušati napraviti isti sendvič, a možda još i bolji.
Druge recepte potraži na blogu Geeketa!
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea ili 500 g otkoštenih pilećih zabataka
- Obična slatkasta peciva
- Kiseli krastavci.
- Ulje za prženje i maslac za peciva.
Za marinadu:
- 250 ml buttermilka (stepka)
- sol, papar, češnjak u prahu, crvena dimljena paprika, kajenski papar, sušeni origano
- malo Sriracha umaka ili neki ljutkasti umak
Sastojci za paniranje:
- 2 šalice brašna
- 1 šalica gustin
- sol, papar, crvena dimljena paprika
- 1 žličica sode bikarbone
- 2–3 cijela jaja
- 5-6 žlica buttermilka
Sastojci za umak:
- majoneza ljuti umak tipa Sriracha ili Tabasco
- malo dimljene crvene paprike i malo češnjaka u prahu
Priprema:
- Piletinu je potrebno marinirati barem sat vremena, a možete i preko noći. Mariniraj prsa ili zabatke u stepki, začinima i ljutom umaku po izboru.
- Pripremi sve za paniranje tako da u brašno dodaš gustin, sodu bikarbonu i začine. Jaja posoli i u njih dodaj buttermilk. Trik je u tome da desetak žlica te smjese jaja i buttermilka dodaš u suhe sastojke, one s brašnom, i izmiješaš kako bi se napravile “grudice”.
- Meso izvadi iz marinade, umoči u brašno, u jaja s buttermilkom pa opet u brašno. Dobro ga obloži sa svih strana.
- Unutrašnju stranu peciva premaži s malo maslaca i prepeci na suhoj tavi. Krastavce nasjeckaj na ploške, a za umak pomiješaj majonezu s ljutim umakom i začinima. Za nešto lakšu verziju zamijeni dio majoneze s vrhnjem.
- U duboku posudu stavi ulje i zagrij ga na 180 stupnjeva. Stavljaj maksimalno po dva komada mesa i pohaj svega dvije minute sa svake strane, možda malo duže, ovisno o debljini mesa. Izvadi meso na kuhinjski papir i provjeri termometrom temperaturu. Trebala bi biti oko 70 stupnjeva kako bi meso unutra bilo pečeno i sočno, a izvana ekstra hrskavo.
- Složi sendvič tako da pecivo namažeš umakom, na to stavi krastavce i na kraju meso. Gornji dio peciva također namaži umakom pa ga položi na hrskavu piletinu. Dobar tek!