Kolumne 22. srpnja 2020.

Evo kako možeš napraviti hrskavu pohanu piletinu

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobaj recept za sendvič sa hrskavom piletinom po receptu američkog fast food lanca...

Misterija i panika koja je zahvatila Ameriku kada je popularni fast food lanac Popeyes ukinuo njihove sendviče s piletinom meni je još uvijek fascinantna i zato sam se, s obzirom na nemogućnost isprobavanja original sendviča, bacila u avanturu rekonstrukcije istoga. Nakon proučavanja videa, recepata i članaka odlučila sam pokušati napraviti isti sendvič, a možda još i bolji. 

 

Možda vas zanima... Lažna majoneza od avokada malo je jutarnje zadovoljstvo Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Geeketa!

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Sastojci: 

  • 500 g pilećeg filea ili 500 g otkoštenih pilećih zabataka
  • Obična slatkasta peciva
  • Kiseli krastavci. 
  • Ulje za prženje i maslac za peciva. 

Za marinadu:

  • 250 ml buttermilka (stepka)
  • sol, papar, češnjak u prahu, crvena dimljena paprika, kajenski papar, sušeni origano
  • malo Sriracha umaka ili neki ljutkasti umak

 

Možda vas zanima... Za ručak: Indijsko hrskavo pile iz pećnice Kolumne

 

Sastojci za paniranje:

  • 2 šalice brašna
  • 1 šalica gustin
  • sol, papar, crvena dimljena paprika
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2–3 cijela jaja
  • 5-6 žlica buttermilka

Sastojci za umak:

  • majoneza ljuti umak tipa Sriracha ili Tabasco
  • malo dimljene crvene paprike i malo češnjaka u prahu 

 

Priprema:

  1. Piletinu je potrebno marinirati barem sat vremena, a možete i preko noći. Mariniraj prsa ili zabatke u stepki, začinima i ljutom umaku po izboru. 
  2. Pripremi sve za paniranje tako da u brašno dodaš gustin, sodu bikarbonu i začine. Jaja posoli i u njih dodaj buttermilk. Trik je u tome da desetak žlica te smjese jaja i buttermilka dodaš u suhe sastojke, one s brašnom, i izmiješaš kako bi se napravile “grudice”. 
  3. Meso izvadi iz marinade, umoči u brašno,  u jaja s buttermilkom pa opet u brašno. Dobro ga obloži sa svih strana.
  4. Unutrašnju stranu peciva premaži s malo maslaca i prepeci na suhoj tavi. Krastavce nasjeckaj na ploške, a za umak pomiješaj majonezu s ljutim umakom i začinima. Za nešto lakšu verziju zamijeni dio majoneze s vrhnjem. 
  5. U duboku posudu stavi ulje i zagrij ga na 180 stupnjeva. Stavljaj maksimalno po dva komada mesa i pohaj svega dvije minute sa svake strane, možda malo duže, ovisno o debljini mesa. Izvadi meso na kuhinjski papir i provjeri termometrom temperaturu. Trebala bi biti oko 70 stupnjeva kako bi meso unutra bilo pečeno i sočno, a izvana ekstra hrskavo.
  6. Složi sendvič tako da pecivo namažeš umakom, na to stavi krastavce i na kraju meso. Gornji dio peciva također namaži umakom pa ga položi na hrskavu piletinu. Dobar tek!

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.