Kolumne 30. prosinca 2016.

Fantastični i neponovljivi Linzer keksi!

foto: Lili Bašić
gastro postao gastro.24sata.hr
Pravo je vrijeme godine za kekse koje nikad nitko nije odbio! Dame, i gospodo - Linzeri!

Postoje brojne varijante Linzer keksa i ja također u blagdansko vrijeme volim isprobavati i neke druge verzije ovog popularnog recepta, ali se nekako uvijek vraćam ovom omiljenom...

Linzer keksi (za 20 keksa)

Sastojci:

Za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 120 g šećera
  • 200 g maslaca, hladnog i izrezanog na kockice
  • 60 g mljevenih badema
  • 1 žličica vanili ekstrakta
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za punjenje

Za posipanje

  • šećer u prahu

 | Author: Lili Bašić foto: Lili Bašić

Priprema: 

  1. U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto (brašno, šećer, kockice hladnog maslaca, mljevene bademe, jaje, vanili ekstrakt i sol) i izradite rukama glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotatajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 1 sat. 
  2. Zagrijte pećnicu na 200 C. Pripremite veliki pleh i obložite ga papirom za pečenje. Izvaljajte tijesto i izrežite krugove koristeći kalup ili čašu. Unutar svakog drugog izrezanog kruga izrežite manji krug ili oblik zvijezde koristeći kalupe. Pažljivo prebacite kekse na pleh za pečenje i pecite 10 minuta na 200 C.
  3. Izvadite iz pećnice i pustite da se djelomično ohlade. Nakon što su se ohladili, posipajte one koje imaju izrezani manji krug ili oblik zvijezde šećerom u prahu. One koji nemaju izrezan krug ili zvijezdu premažite marmeladom. Da bi se lakše razmazala, marmeladu možete malo zagrijati prije premazivanja. Poklopite svaki namazani keks onim posutim sa šećerom u prahu i lagano pritisnite da se spoje.
  4. Kekse pohranite u metalnu posudu za kekse.

    Dobar tek!

Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Fb stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.