Postoje brojne varijante Linzer keksa i ja također u blagdansko vrijeme volim isprobavati i neke druge verzije ovog popularnog recepta, ali se nekako uvijek vraćam ovom omiljenom...
Linzer keksi (za 20 keksa)
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 120 g šećera
- 200 g maslaca, hladnog i izrezanog na kockice
- 60 g mljevenih badema
- 1 žličica vanili ekstrakta
- 1 jaje
- prstohvat soli
Za punjenje
- marmelada od marelica (ili malina)
Za posipanje
- šećer u prahu
Priprema:
- U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto (brašno, šećer, kockice hladnog maslaca, mljevene bademe, jaje, vanili ekstrakt i sol) i izradite rukama glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotatajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na 1 sat.
- Zagrijte pećnicu na 200 C. Pripremite veliki pleh i obložite ga papirom za pečenje. Izvaljajte tijesto i izrežite krugove koristeći kalup ili čašu. Unutar svakog drugog izrezanog kruga izrežite manji krug ili oblik zvijezde koristeći kalupe. Pažljivo prebacite kekse na pleh za pečenje i pecite 10 minuta na 200 C.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se djelomično ohlade. Nakon što su se ohladili, posipajte one koje imaju izrezani manji krug ili oblik zvijezde šećerom u prahu. One koji nemaju izrezan krug ili zvijezdu premažite marmeladom. Da bi se lakše razmazala, marmeladu možete malo zagrijati prije premazivanja. Poklopite svaki namazani keks onim posutim sa šećerom u prahu i lagano pritisnite da se spoje.
- Kekse pohranite u metalnu posudu za kekse.
Dobar tek!
Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Fb stranici.