Kolumne 14. travnja 2022.

Francuska salata: Najukusniji recept s domaćom majonezom

Francuska salata
; Domaći recept za francusku salatu foto: Bake Me by Nina
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljena mješavina povrća, domaće majoneze i jaja - francuska salata neizostavan je dio blagdanskog stola! U nastavku saznaj kako pripremiti najukusniju francusku salatu, a donosimo ti i recept koji te neće iznevjeriti!

Ako si u potrazi za receptom za najukusniju francusku salatu, na pravom si mjestu. Donosimo recepte za klasičnu verziju omiljenog blagdanskog jela. 

Za pripremu odlične francuske salate najbolje je koristiti domaću majonezu koju možeš izraditi za nekoliko minuta i ne moraš se ni malo bojati da ona neće uspjeti. Samo slijedi upute naše kolumnistice - gastro blogerice,  čiji recept donosimo u nastavku.  Nina Mrvica, autorica bloga BakeMe pripremila je recept za omiljeni klasik - francusku salatu s domaćom majonezom. 

Francuska salata - kratka povijest

Francuska salata nema nikakve veze s Francuskom, iako vas njeno ime može lako zavarati. Nije ju napravio ni francuski kuhar. Nastala je u Rusiji. Nosi naziv i Oliverova salata po svom tvorcu, ruskom kuharu Lucienu Oliveru. On ju je pripremio davne 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage.

Kako je nastala francuska salata? 

Recept za prvu verzije salate je i dalje nepoznat, iako su brojne inačice nastale od nje. Ova ruska salata u sebi sadrži komade mesa, izvorno je to bio teleći jezik, a danas se popularno koristi piletina ili šunka. Kako je postala poznata diljem svijeta, tako je mijenjala i svoj izvorni oblik i prilagođavala se podneblju i namirnicama. Danas razlikujemo rusku i francusku salatu baš po mesu, sastojku koji se koristi u ruskoj salati.
 
Glavni sastojak francuske salate je majoneza. Koja je vaša omiljena? Moja je ona domaća, pripremljena bez suvišnih dodataka. Okus francuske salate je neusporediv s domaćom majonezom, vjerujte mi.

Slijedi recept i pripremi najfiniji blagdanski klasik!

 | Author: Bake Me by Nina recept za francusku salatu foto: Bake Me by Nina

Francuska salata - recept 

Za majonezu će vam trebati:

  • 3 žumanjka
  • 1,5 žličica Dijon senfa
  • prstohvat soli
  • 750 ml suncokretovog ulja
  • 2 žličice vinskog octa ili svježeg soka limuna

Za salatu:

  • 4 jaja
  • 3 veće mrkve
  • 1 veći krumpir
  • 350 g kiselih krastavaca
  • 400 g graška
  • 350 g domaće majoneze ili majoneze po vašem izboru
  • 1 žličica senfa
  • 1/2 soka cijeđenog limuna
  • dva prstohvata soli
  • papar po želji (ja stavim 1/4 žličice)

 
Postupak pripreme majoneze:

  1. Prvo ćemo pripremiti majonezu
  2. U blender stavite žumanjke, dodajte im senf i sol. Koristite jaja provjerenog uzgoja.
  3. Dobro ih izblendajte kako bi se smjesa povezala.
  4. Sljedeći korak je najvažniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodajite postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksajte smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja.
  5. Kada ste dodali polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu. Sve dobro izblendajte dok se ne poveže i postane kremasto.
  6. Na kraju dodajte žličicu vinskog octa i umiješajte je u majonezu.
  7. Pripremljenu majonezu spremite u staklenku i spremite u hladnjak.
  8. Majonezu možete raditi i na malo duži način ručno. Trebat će vam pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera. Ja majonezu radim na ovaj način kako vi vidjela sve faze njenog nastajanja.

Kada smo napravili majonezu, možemo krenuti s pripremom salate:

  1. U lonac stavite kuhati jaja, mrkve i krumpir u kori.
  2. Kada su kuhani, ocijedite ih i stavite po strani da se ohlade.
  3. Krumpiru maknite koru, pa ga iskidajte na sitne kockice. To napravite i s jajima i mrkvom.
  4. Kisele krastavce također iskidajte na sitne kockice.
  5. Dodajte ocijeđeni grašak, majonezu, senf, limunov sok i začine.
  6. Sve dobro promiješajte i prebacite u zdjelu za posluživanje.
  7. Majonezu spremite u hladnjak i potrošite unutar nekoliko dana.

Dobar tek!

 | Author: Bake Me by Nina francuska salata za ručak foto: Bake Me by Nina

Uskrsna šunka Možda vas zanima... Tajna najsočnije uskrsne šunke i upute za pripremu Špajza Šunka u kruhu Možda vas zanima... Šunka u kruhu: Poseban recept koji će te oduševiti Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.