Kolumne 11. lipnja 2015.

Galette s marelicama

Galette-marelicama
Matejka Buča
gastro postao gastro.24sata.hr
Marelice nam nakon jagoda stižu na velika vrata, a one su jedno od najboljih voća za kolače – čvrste su, aromatične i komplementarne mnogim okusima.

Kada se zaželite nečega jednostavnog, bez prljanja mnogo pribora za kuhanje, napravite galette – rustikalne pite koje možete pripremati od raznog voća. Lake su za pripremu, brzo gotove i vrlo svestrane, a mogu se poslužiti tople ili hladne.

Galette s marelicama su fantastično aromatične, pri čemu vanilija dodatno pojačava specifičan okus ovog voća. Od ove količine dobit ćete jednu veliku ili 4 manje gallete.

Sastojci:

Tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 25 g šećera
  • prstohvat soli
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
  • jaje za premazivanje

Marelice:

  • 400 g marelica
  • 50 g šećera
  • 2 žličice ruma (opcionalno)
  • 1 mahuna vanilije
Galette-marelicama | Author: Matejka Buča Matejka Buča

Priprema:

  1. Marelice operite, očistite ih, narežite na šestine, posipajte šećerom, rumom i sjemenkama iz mahune vanilije. Ostavite da stoje oko 30 min.
  2. Pomiješajte brašno, sol šećer i hladni maslac pa trljajte među dlanovima da biste dobili mrvičastu smjesu. Zatim dodajte jaje i brzo umijesite tijesto, bez da puno prtljate po njemu. Tijesto podijelite na četiri dijela, svaki oblikujte u disk, zamotajte u foliju i ohladite oko 30 min. Sada pećnicu zagrijte na 180°C, a na veliki protvan stavite papir za pečenje.
  3. Iz hladnjaka vadite jedno po jedno tijesto, razvaljajte ga na pobrašnjeloj površini na debljinu oko 2 mm u obliku kruga. Ako tijesto bude nepravilnog kruga, nema veze – a možete ga i izrezati pomoću tanjurića.
  4. Na tijesto slažite voće tako da ostavite prazan rub širine oko 2 cm sa svih strana. Taj rub premažite umućenim jajetom pa presavinite preko voća sa svih strana. Zatim i vanjski rub premažite jajetom i stavite galettu na protvan - i tako sve četiri.
  5. Pecite oko 25 min, tj. dok rub ne dobije lijepu zlatnu boju.

Poslužite mlako ili hladno, dobar tek!

Matejku pratite na njenom blogu i na Facebook stranici i Youtube kanalu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.