gastro postao
Marelice nam nakon jagoda stižu na velika vrata, a one su jedno od najboljih voća za kolače – čvrste su, aromatične i komplementarne mnogim okusima.
Kada se zaželite nečega jednostavnog, bez prljanja mnogo pribora za kuhanje, napravite galette – rustikalne pite koje možete pripremati od raznog voća. Lake su za pripremu, brzo gotove i vrlo svestrane, a mogu se poslužiti tople ili hladne.
Galette s marelicama su fantastično aromatične, pri čemu vanilija dodatno pojačava specifičan okus ovog voća. Od ove količine dobit ćete jednu veliku ili 4 manje gallete.
Sastojci:
Tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 25 g šećera
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- jaje za premazivanje
Marelice:
- 400 g marelica
- 50 g šećera
- 2 žličice ruma (opcionalno)
- 1 mahuna vanilije
Priprema:
- Marelice operite, očistite ih, narežite na šestine, posipajte šećerom, rumom i sjemenkama iz mahune vanilije. Ostavite da stoje oko 30 min.
- Pomiješajte brašno, sol šećer i hladni maslac pa trljajte među dlanovima da biste dobili mrvičastu smjesu. Zatim dodajte jaje i brzo umijesite tijesto, bez da puno prtljate po njemu. Tijesto podijelite na četiri dijela, svaki oblikujte u disk, zamotajte u foliju i ohladite oko 30 min. Sada pećnicu zagrijte na 180°C, a na veliki protvan stavite papir za pečenje.
- Iz hladnjaka vadite jedno po jedno tijesto, razvaljajte ga na pobrašnjeloj površini na debljinu oko 2 mm u obliku kruga. Ako tijesto bude nepravilnog kruga, nema veze – a možete ga i izrezati pomoću tanjurića.
- Na tijesto slažite voće tako da ostavite prazan rub širine oko 2 cm sa svih strana. Taj rub premažite umućenim jajetom pa presavinite preko voća sa svih strana. Zatim i vanjski rub premažite jajetom i stavite galettu na protvan - i tako sve četiri.
- Pecite oko 25 min, tj. dok rub ne dobije lijepu zlatnu boju.
Poslužite mlako ili hladno, dobar tek!
Matejku pratite na njenom blogu i na Facebook stranici i Youtube kanalu.