Glavni akteri cijele priče, jake su snage iz Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, chef Ivan Đukić i chef Andrej Krstek a tu je i Tomica Đukić, chef restorana Zimska luka. Poanta cijelog događaja ali i samoga projekta je pokazati ljepotu, bogatstvo i šarolikost Slavonije i Baranje kada je gastronomija u pitanju te se vratiti poštivanju i njegovanju lokalnih namirnica.
LOKALNO, IZVORNO I PONOSNO
Sama uvijek trubim i pričam upravo o Slavoniji kao najbogatijoj hrvatskoj regiji, barem što se namirnica, prirode i baštine tiče. U tim pričama pronašla sam se i s chefom Ivanom Đukićem, majstorom i umjetnikom kada je gastronomija u pitanju. Njegova ideja je kao i moja, vratiti snagu i ponos tanjurima koji prezentiraju našu, Slavonsku, domaću, neiskvarenu i organsku hranu. Uz njegova jela, slagali smo divne, ukusne i lijepe tanjure koje sam fotografirala.
Poanta manifestacije je da se uključe i brojni restorani pa se tako Gourmet tjednom promoviraju i određeni restorani u kojima možemo kušati razne sljedove za super pristupačnu cijenu. Ovdje, upravo na istoku Hrvatske izuzetno je kratak put namirnica od polja do stola što smatram privilegijom te se zato promoviraju stara i lokalna jela što restorani svojom ponudom u tjednu restorana i nude.
Srce mi je zatitralo kada je Ivan Đukić na uvodnoj riječi rekao baš to: “Počeli smo se SRAMITI naših izvornih namirnica, poput graha, kukuruza, svinje…” a to su zaista divne namirnice kojima možemo kreirati izvrsna, jela dostojna Michelina. Pa nije li Slavonija uvijek bila PONOSITA, što se dogodilo?
MICHELIN CHEF – POKAZATELJ DA JE JEDNOSTAVNO NAJBOLJE
Jer, ljudi moji, upravo to je napravio Lionel Levy, čovjek koji je vlasnik 3 restorana, a jedan ima i Michelin star. Uzeo je ono lokalno, Francusko, jednostavno i pretvorio u ekskluzivu. Ekskluzivu gdje imaju samo 30 sjedećih mjesta i rade samo 5 dana u tjednu, a za ta mjesta morate se najaviti puno unaprijed.
Sam je ispričao svoj gastronomski put i upravo je poanta to, cijeniti i poštivati te njegovati lokalne namirnice i poznavati tehnike pripreme, kojima ćemo znati sačuvati izvorne okuse a prezentirati to tako da sve čini jednu drugu dimenziju, level više.
GOURMET COOKING SHOW – MUZEJ OKUSA, OSIJEK
Krenuli smo s radionicama i imala sam priliku prisustvovati radionici Ivana Đukića i Andreja Krsteka gdje su nam pokazali kako pripremiti tapas na slavonski i kako tradiciju prikazati suvremenim stilom. Redom smo kušali delicije temeljene na klasičnim Slavonskim namirnicama: čvarci u obliku paštete, suhe šljive i slanina, namaz od graha i organske tikvice. Sve domaće, lokalno.
Andrej Krstek objasnio nam je poantu tapasa (kako su ih u šali i po naški nazvali “Čapasa”). To su mali zalogaji koji se služe “u prijelazu”, između glavnih jela. Nemaju poantu da nas zasite, nego tek da nešto pojedemo uz piće, a i da manje popijemo. Posebno mi je drago što su ova jela imali priliku kreirati i pomoći učenici Ugostiteljske škole iz Osijeka jer je upravo tematika nedostataka mladih snaga bila jedna od spomenutih.
TRI SLIJEDA PRAVIH SLAVONSKIH JELA BY IVAN ĐUKIĆ
Nakon tapasa, chef Ivan Đukić isprezentirao nam je tri slavonska jela na moderan način, a servirao ih je na tanjurima od keramike koji ostavljaju bez daha. Rađeni su svi po mjeri, a zvijezda je bio i “puknuti tanjur”, koji je izazov za svakoga kuhara kada dolazimo do slaganja i serviranja jela. Osobno smatram i znam da je skuhati jelo jedna umjetnost i izazov za sebe, a slaganje i dekoriranje istoga je svijet za sebe. Zato, kada vidite jelo koje je ukusno ali i lijepo na oko, znajte da je u taj sklad uloženo puno truda i energije.
Zvijezde tanjura: crna slavonska svinja, bundeva, rotkvica, kelj, ječam, slavonska kobasica, sušeni dud, bučine sjemenke, tikvice.
Neću vam mnogo komentirati okuse jela jer nije mi to poanta u ovome članku, no ovaj zadnji tanjur moj je apsolutni favorit.
KOTLET CRNE SLAVONSKE SVINJE, POMMES OD BATATA, UMAK OD ORGANSKOG SUŠENOG DUDA (Organica Vita) i TIKVICA U TEMPURI.
Apsolutno skladno, jako i aromatično, Slavonsko jelo s karakterom. Moj favorit.
Nakon što smo imali priliku slušati radionicu, sva jela su donesena na kušanje pa smo imali priliku konkretno osjetiti o čemu se radi. U međuvremenu predstavljena su i vina Slavonije i Podunavlja i to u obliku dvije vrlo praktične radionice.
SLATKA SLAVONIJA BY SANDRA JADEK
Ja sam se više fokusirala na dio s hranom te sam pratila radionicu “SLATKA SLAVONIJA” gospođe Sandre Jadek koja nosi titulu i naziv “kraljice kolača”. Članica Udruge kuhara i slastičara grada Orahovice, te hrvatska reprezentativka, pokazala nam je SLATKU I MODERNU SLAVONIJU.
Njezina filozofija prati upravo filozofiju i chefa Đukića te cijele ekipe koja je jučer prisustvovala Gourmet Slavonija eventu, a to je korištenje domaćih i lokalnih namirnica. Prezentirala nam je deserte bazirane na maku, bundevi, ulju i sjemenkama bundeve te brašnu od bundeve. Sve vrlo precizno, minimalistički i moderno prezentirano a na griz opet rustikalno, jednostavno i tradicionalno. Ostala sam oduševljena kuglicama od maka a inače nisam ljubitelj maka.
Sandra se uskoro priprema za veliko natjecanje i želim joj puno sreće i uspjeha.
COOKING SHOW: HRVATSKA – FRANCUSKA – veliko finale
Na kraju, poslastica i čast. Michelin u Osijeku velika je stvar za naš grad, a Lionel Levy počastio je sve prisutne svojim kratkim predavanjem o svojem gastronomskom putu.
Kao završetak cijele priče, ali i kao središnji događaj jučerašnjeg druženja odigrao se GOURMET CHEF COOKING SHOW – FINALE u kojem su snage odmjerili naš chef Tomica Đukić/službeni chef Hrvatske nogometne reprezentacije i chef Lionel Levy/predvodnik nove marseilleske kuhinje, chef Michelin* Inter Continental Marseille – Hotel Dieu
Pripremili su jela u tri slijeda, predjelo, glavno jelo i desert, svaki koristeći lokalne namirnice svoje regije, spajajući ih u savršeni gastronomski užitak.
1. PREDJELA: BUNDEVA (FRA) vs. SMUĐ (CRO)
2. GLAVNO JELO – LYONEL LEVY:
2. GLAVNO JELO – TOMICA ĐUKIĆ:
3. DESERT – LIONEL LEVY:
4. DESERT – TOMICA ĐUKIĆ:
Stručni žiri od četiri člana presudio je u korist našega chefa Tomice Đukića i to s 92 Lionel Levy / 97 Tomica Đukić. Vjerujem da im je odluka bila teška jer se radilo o vrhunskim tanjurima. Mene je juha od bundeve oduševila, iako sam i inače veliki ljubitelj pa nisam previše mjerodavna po tome pitanju. Što se tiče glavnoga jela, tema je bila svinjetina na oba tanjura i moram priznati da me naša verzija, ona chefa Đukića više oduševila, kao i njegov desert.
Gourmet priča Slavonije, Baranje i Srijema nastavlja se dalje do 28. listopada u restoranima s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.
Tih dana restoran vinarija Josić, Zimska luka Hotela Osijek, restoran Waldinger, Krčma kod Ruže, Hotel Patria, Hotel Đakovo, restoran Sokak, Kuća Dida Tunje i drugi ponudit će posebne menije po promotivnoj cijeni od 75,00 kn i 120,00 kn. Već tradicionalni događaj koji je Osijek pozicionirao na mapu enološke turističke ponude Hrvatske „Večer vina i umjetnosti“ upotpunit će Gourmet doživljaj u subotu 20. listopada.