Kolumne 18. veljače 2019.

Hotch Potch: Pale ale totalno drugačiji od drugih

foto: Krume Ivanovski
gastro postao gastro.24sata.hr
U grubo „hotchpotch“ znači zbunjujuća mješavina različitih sastojaka. No, u prvom pivu nove male nezavisne pivovare Hotch Potch nema ničega zbunjujućeg, a sastojci su stručno probrani.

Ime ove nove, pedesete hrvatske craft pivovare, kao i izgled njezinih majstora pivara s dugim, divljim bradama, samo su dokazali moju teoriju: pivarstvo je čarobnjačka nauka! Krume Ivanovski i Dimitar Jovanovski su se potpuno razotkrili kada su svojoj pivovari nadjenuli ime Hotch Potch (najbliže hrvatskoj riječi čušpajz) iz čijeg kotla su poiskakali mali gnomski šeširići ili Little Gnomes' Hats, kako su nazvali svoj pale ale.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Htjela sam saznati kada su točno dobili pozivnicu za Hogwarts i je li ih pivarstvu podučavao učitelj čarobnih napitaka Snape ili pak učiteljica travarstva Sprout, no priču, koju sam čula od njih dvojice, odbila bi i sama J. K. Rowling - kao previše neuvjerljivu.

Naime, prije nego što se majstor Krume, zaista hrabro, odvažio svoj pale ale predstaviti hrvatskom tržištu (punom pale aleova drugih pivovara), imao je tek nešto više od godinu dana iskustva s kuhanjem piva u kućnoj radinosti. Bez obzira na to što je kemičar po struci, za nešto ovako treba imati velika mu…, ovaj, mislim veliku odvažnost i vjeru u svoj proizvod. I jednog dobrog prijatelja koji u rukama ipak ima nemjerljivo više sati rada u drugim pivovarama.

 | Author: Krume Ivanovski foto: Krume Ivanovski

Tu u priču uskače Dimitar koji je pivarski zanat usavršio u Estoniji, a u Hrvatsku je došao kako bi radio u Mlinarici. Sudbonosni susret između Dimitra i Krumeta se dogodio na prošlogodišnjem Hrvatskom Homebrew Prvenstvu. Krume je tada sa svojom drugačijom verzijom pale alea osvojio četvrto mjesto za koje je javno pohvaljen. Tada mu je prišao Dimitar s prijedlogom o suradnji, a ostatak priče trebate probati sami iz čaše osvježavajućeg pale alea Little Gnomes' Hats.

On je drugačiji od drugih pale aleova jer Dimitar i Krume ne žele biti tradicionalni, a kao kemičari vole eksperimentirati. I fantastično je biti njihov pokusni kunić! Već vam nos govori kako će ovo biti jedan sočni čarobni napitak: mirisi citrusa s dominantnom narančom i zrelog manga dolaze od hmeljeva Citra i Amarillo korištenih za suho hmeljenje. Oni će sve vaše receptore pripremiti na zalogaj najfinijeg, najsvježijeg tropskog voća čiji će vam sokovi poteći niz bradu.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

I upravo tada će se dogoditi čarolija. Prvi gutljaj će vas iznenaditi gorčinom, kao kod prezrelog manga, ali dodana laktoza će svojom slatkoćom uspostaviti ravnotežu i vratiti vas u tropski raj. I već kada ste se u mislima smjestili na pješčanu plažu okupanu suncem s koktelom u ruci, uslijedit će još jedno iznenađenje. Ovo nije tipični koktel razrijeđen glomaznim kockama leda, već puni, kremasti smoothie sa svilenkastom, postojanom pjenom. Ova, za pale ale neuobičajena karakteristika, postignuta je dodatkom zobenih pahuljica. Uz laktozu, još jedna genijalna ideja majstora čarobnjaka iz Hotch Potcha.

A da nisam samo ja ostala oduševljena, dokazuje čak četvrto mjesto među ostalim hrvatskim pale aleovima na popularnoj aplikaciji pivoljubaca Untappd. Nakon svega što sam o njemu čula i okusila, ovom gnomiću treba skinuti kapu, tj. šešir.

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.