Cimet rolice možeš poslužiti za doručak, ali i kao fini zalogaj uz popodnevnu kavu ili čaj. Iako se čini da su cimet rolice teške za pripremu, to nije slučaj. Samo prati upute naše blogerice Nine Mrvice.
Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu.
Cimet rolice recept
Sastojci za tijesto:
- 120 g maslaca sobne temperature
- 90 g šećera
- 1 jaje L veličine
- korica limuna, po želji
- 450 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca (jedna vrečica)
- 7 g soli (jedna žličica)
- 220 g mlakog mlijeka
Za nadjev:
- 60 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 žlice cimeta
Za šećernu glazuru:
- 250 g šećera u prahu
- 1-2 žlice mlijeka
Cimet rolice tijesto:
- Maslac i šećer izradite pjenasto. Dodajte im jaje i koricu limuna. Mikserom sve dobro povežite.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac i sol pa ih dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
- Dodaje mlako mlijeko pa nastavkom za tijesto zamijesite tijesto.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu te ga nastavite mijesiti dok vam ne postane glatko i prestane se lijepiti. Mijesite ga najmanje 7 minuta. Po potrebi dodajte malo brašna.
- Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom.
- Ostavite na toplom dok se ne udvostruči (sat ipo do dva).
Cimet rolice oblikovanje:
- Nakon što se udvostručilo tijesto pritisnite šakom kako bi se “ispuhalo”. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Razvaljate ga na dimenziju 45 x 25 cm. Tijesto bi vam trebalo biti visoko oko 1,5 cm.
- Tijesto premažite maslacem sobne temeperatute te pospite mješavinom šećera i cimeta. Tijesto zarolajte tako da rolate širu stranu. Nemojte prejako pritiskati tijesto.
- Nožem izrežite cimet rolice na debljinu od 3 – 3,5 centimetra.
- Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
- Posložite cimet rolice radeći razmak između svake (narasti će stajanjem i pečenjem). Neka vam razmak bude oko 4 cm. Slažite ih tako da vam na padeli i gore bude spiralna strana (ona na kojoj se vidi zarolano tijesto).
- Prozirnom folijom prekrijte padelu s posloženim cimet rolicama.
- Ostavite na toplom 1 sat kako bi dodatno narasle. Ako želite, cimet rolice možete spremiti u hladnjak i držati ih do 3 dana. U tom slučaju ih izvadite najmanje 2 do 3 sata prije pečenja i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto moglo narasti.
Pečenje:
- Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
- Cimet rolice pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam ne poprime lijepu rumenu boju.
- Ohladite ih 10-ak minuta pa ih prelijte šećernom glazurom, po želji.
- Za šećernu glazuru šećeru u prahu dodajte mlijeko i promiješajte dok se šećer ne rastopi i ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dobar tek!