Kolumne 07. studenoga 2019.

Savršene cimet rolice: Brzi i slasni recept

foto: Bake Me by Nina
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremi mirisne, sočne i mekane cimet rolice koje se tope u ustima

Cimet rolice možeš poslužiti za doručak, ali i kao fini zalogaj uz popodnevnu kavu ili čaj. Iako se čini da su cimet rolice teške za pripremu, to nije slučaj. Samo prati upute naše blogerice Nine Mrvice. 

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

Možda vas zanima... Najbolja čokoladna torta od samo šest sastojaka Kolumne
 

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina

Cimet rolice recept

Sastojci za tijesto:

  • 120 g maslaca sobne temperature
  • 90 g šećera
  • 1 jaje L veličine
  • korica limuna, po želji
  • 450 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca (jedna vrečica)
  • 7 g soli (jedna žličica)
  • 220 g mlakog mlijeka

Za nadjev:

  • 60 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 žlice cimeta

Za šećernu glazuru:

  • 250 g šećera u prahu
  • 1-2 žlice mlijeka

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina
 

Cimet rolice tijesto:

  1. Maslac i šećer izradite pjenasto. Dodajte im jaje i koricu limuna. Mikserom sve dobro povežite.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac i sol pa ih dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
  3. Dodaje mlako mlijeko pa nastavkom za tijesto zamijesite tijesto.
  4. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu te ga nastavite mijesiti dok vam ne postane glatko i prestane se lijepiti. Mijesite ga najmanje 7 minuta. Po potrebi dodajte malo brašna.
  5. Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu te ga prekrijte prozirnom folijom.
  6. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči (sat ipo do dva).

 

Možda vas zanima... Tart od čokolade i slanog karamela za koji ne trebaš paliti pećnicu Kolumne

Cimet rolice oblikovanje:

  1. Nakon što se udvostručilo tijesto pritisnite šakom kako bi se “ispuhalo”. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu. Razvaljate ga na dimenziju 45 x 25 cm. Tijesto bi vam trebalo biti visoko oko 1,5 cm.
  2. Tijesto premažite maslacem sobne temeperatute te pospite mješavinom šećera i cimeta. Tijesto zarolajte tako da rolate širu stranu. Nemojte prejako pritiskati tijesto.
  3. Nožem izrežite cimet rolice na debljinu od 3 – 3,5 centimetra.
  4. Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
  5. Posložite cimet rolice radeći razmak između svake (narasti će stajanjem i pečenjem). Neka vam razmak bude oko 4 cm. Slažite ih tako da vam na padeli i gore bude spiralna strana (ona na kojoj se vidi zarolano tijesto).
  6. Prozirnom folijom prekrijte padelu s posloženim cimet rolicama.
  7. Ostavite na toplom 1 sat kako bi dodatno narasle. Ako želite, cimet rolice možete spremiti u hladnjak i držati ih do 3 dana. U tom slučaju ih izvadite najmanje 2 do 3 sata prije pečenja i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto moglo narasti.

 | Author: Bake Me by Nina foto: Bake Me by Nina

Pečenje:

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. Cimet rolice pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam ne poprime lijepu rumenu boju.
  3. Ohladite ih 10-ak minuta pa ih prelijte šećernom glazurom, po želji.
  4. Za šećernu glazuru šećeru u prahu dodajte mlijeko i promiješajte dok se šećer ne rastopi i ne dobijete jednoličnu smjesu.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.