Kolumne Gastrolovci 29. travnja 2021.

Isprobaj luk punjen mljevenim mesom i rižom

; Luk punjen mljevenim mesom foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ne preferiraš kuhani luk, ovo će te jelo u potpunosti preobratiti...

Vrijeme sarme je iza nas i treba se lagano okrenuti dolasku proljetnih recepata, a ako mene pitate sogan dolma je idealno jelo za ovo prijelazno razdoblje između zime i ljeta, odnosno sarme i punjenih paprika. Punjeni luk ima tu neku hladnu zimsku notu u sebi, a opet neodoljivo podsjeća na vruće ljetne paprike. Nekim ljudima pada mrak na oči kada im spomenete kuhani luk, no ja ga obožavam! Mislim, obožavam luk i češnjak općenito u svim formama, ali posebno su mi dragi kada se termički obrade jer dobivaju predivnu slatkastu notu.

Dolma je naziv za punjeno povrće. Naziv dolazi od turske riječi "dolmak", što bi u prijevodu značilo "napuniti", te u principu sve vrste punjenog povrća ubrajamo u ovu kategoriju, bilo da je riječ o paprikama, tikvicama, paradajzima, luku ili pak listovima zelja ili vinove loze. Dakako, ovakve vrste jela najpopularnije su na području Bliskog Istoka, Središnje Azije, Kavkaza i Balkana, no i mediteranski narodi prakticiraju puniti povrće.

 

Možda vas zanima... Korma s piletinom - aromatično indijsko jelo Kolumne

 

Sogan dolmu sam prvi put radio prije par godina i okusi su mi se svidjeli, pa mi je to jelo nekako podsvjesno ostalo u pamćenju i znao sam da će se kad-tad ponovno u meni pojaviti želja da ga ponovno skuham. I tako je nekako spontano prije koji vikend došla ideja da ponovno napunim luk. Tražeći recept shvatio sam da je u stvari u Bosni ovo jelo vrlo popularno te da postoji par verzija kako se može napraviti. Naravno ponovno sam pronašao neki svoj srednji put.

Svidjela mi se ideja iz jednog recepta da malo unesem orijentalnog štiha ovom jelu pa sam koristio sumak i sušenu mentu. Nevjerojatno koliko mi je zbog toga jelo bilo ukusnije nego što li ga se sjećam od prije par godina. I za razliku od prošli put, ovaj put sam pripazio na količinu riže koju dodajem te je omjer riže i mesa baš bio odličan.


 | Author: Sweety and Spicy Luk punjen mljevenim mesom; foto: foto: Sweety and Spicy

Sastojci:

  • 5 većih glavica luka
  • 300 g mljevene junetine
  • 60 g riže
  • 1 čajna žličica suhe mente
  • 1 čajna žličica sumaka
  • 1 čajna žličica kumina
  • 1 čajna žličica slatke mljevene paprike
  • 2 češnja češnjaka
  • svežanj svježeg peršina
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • maslac
  • 200 ml vode
  • 2 žlice sumaka
  • sol i papar

Postupak:

  1. Glavice luka oguli, odstrani im vrh, zareži nožem do pola te kuhaj 15-ak minuta u kipućoj lagano posoljenoj vodi. Ocijedi višak vode, ohladi glavice luka te potom oprezno skidaj sloj po sloj.
  2. U posudi pomiješaj meso, rižu, protisnuti češnjak, sjeckani peršin, mljevenu papriku, sumak, mentu te kumin koji si prethodno tostirala i usitnila u mužaru. 
  3. Miješaj rukama dok smjesa ne postane jednolična, a potom tom smjesom napuni slojeve luka koje si prethodno odvojilia
  4. Zagrij 200 ml vode (ili mesnog temeljca) pa u to dodaj dvije žlice sumaka. Ostavi da se namače 10-ak minuta.
  5. Na malo maslaca poprži koncentrat rajčice, a potom dodaj vodu u kojoj se namakao sumak (prije toga procijedi vodu od lupinki), začini s malo soli i papra te kuhaj dvije do tri minute na laganoj vatri. Potom u to posloži napunjeni luk i kuhaj sve na laganoj vatri otprilike 30 minuta. Obično se poklopi tanjurom, no možeš koristiti i aluminijsku foliju ili poklopac.

Sogan Dolmu posluži s malo kiselog vrhnja, uz prilog po želji (pire krumpir, kruh i slično). Nakon finog ručka posjeti blog Sweety&Spicy!

 | Author: Sweety and Spicy Luk punjen mljevenim mesom; foto: foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.