Inače nisam veliki ljubitelj jeseni. Nekako me uvijek deprimira jer me podsjeća na to da je ljeto gotovo i stižu dosadne kiše, zima, blato. Ali onda uđem u kuhinju, pogledam sve te divne jesenje plodove, dobijem volju upaliti pećnicu i upotrijebiti sve te jabuke, kruške, začiniti cimetom, đumbirom, karamelom.
Ovaj jednostavni izvrnuti kolač s domaćim kruškama i jabukama toliko je sočan, mirisan i ukusan da ga nećete moći prestati jesti. Pozovite prijateljicu, sestru, mamu, susjedu na kavu i uživajte u ovoj sočnoj jesenskoj poslastici.
Sastojci:
- 2-3 kruške
- 2-3 jabuke
- 220 g glatkog brašna
- 100 g meda
- 110 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 150 ml mlijeka
- 120 g maslaca
- 1/2 praska za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica đumbira
- 1 limun
- Prstohvat soli
- Karamel preljev, po želji
Priprema:
- Na dno kalupa stavite pek papir i namastite ga maslacem i pospite s cca 30 g smeđeg šećera.
- Preko poslažite kruške i jabuke narezane na ploške te preko njih iscijedite sok limuna.
- Za smjesu, umutite jaje s maslacem i šećerom, dodajte med i mlijeko, a zatim polako umutite suhe sastojke pjenjačom dok se sve sjedini.
- Ako imate viska voća, narežite jednu jabuku i krušku na kockice i umiješajte u smjesu.
- Prelijte smjesu preko krušaka i jabuka u kalupu i stavite u zagrijanu pećnicu, na 170 oko 50-60 min.
- Kad je kolač pečen, malo ga ohladite, a zatim izvrnite na pladanj.
Voce će biti karamelizirano, ali ga kod posluživanja možete dodatno preliti karamel preljevom. Meni je tako još bolji.
Druge recepte blogerice 50 shades of hunger potražite na njenom Facebook i Instagram profilu!