Kolumne 04. studenoga 2017.

Jesenska pita od jabuka i bundeve

foto: Fitness Klinika
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li primijeti da su tržnice pune bundeva, velikih, malih, narančastih? S obzirom na to da su neke bundeve slatke pomislila sam da je prava šteta ne iskoristiti ih za kolač. Uz dodatak jabuke, kraljice jeseni, osmislila sam odličnu jesensku pitu.

Kombinacija integralnog pirovog i heljdinog brašna dala je dodatnu orašastu notu ovoj mirisnoj piti. Koristila sam integralna brašna u kombinaciji pir i heljda. U tijestu za tart ova kombinacija jednostavno dominira. Okus, prhkost tijesta i puni okus. Kako često kažemo da je u djetinjstvu sve bilo finije… možda baš zato što su koristili ova brašna. Isprobajte!

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika
Jabuke i bundeva obiluju vlaknima, vitaminima i mineralima. Integralne žitarice se smatraju odličnim izvorom ugljikohidrata, a ako imate fitness ciljeve onda samo uzmite u obzir da je ovakva desert najbolje konzumirati oko neke aktivnosti (prije ili poslije). Pitu pripremite u subotu i odlično će pasati nakon nedjeljne šetnje.


POTREBNO:
ZA TIJESTO (kalup za tart promjera 28cm):

  • 150g maslaca
  • 100g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • 325g brašna (integralno; pola heljdino, pola pirovo)
  • mrvica soli


ZA NADJEV:

  • 300g slatke bundeve očišćene i narezane na komade
  • 450g jabuka očišćenih i oguljenih
  • 50g grožđica
  • Začini: cimet, đumbir u prahu, muškatni oraščić (po pola žličice)

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika


PRIPREMA:
1. Pomiješajte brašno, šećer u prahu i mrvicu soli i zatim dodajte žumanjke i maslac narezan na komade. Utrljavajte maslac u brašno dok ne dobijete sipko tijesto koje će se kasnije povezati u tijesto. Ako nikako ne možete povezati dodajte malo bjelanjka od jaja ili žlicu-dvije hladne vode. Tijesto podijelite, 2/3 koristit ćete za dno i stranice kalupa, a 1/3 za cvjetiće na površini. Tako podijeljeno tijesto oblikujte u kugle, pokrijte prianjajućom folijom i stavite na pola sata u frižider.
2. Grožđice potopite u malo vode da nabubre. Naribajte jabuke i bundevu, dodajte grožđice i začine te promiješajte žlicom.
3. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup koji ste premazali s malo maslaca, izbockajte vilicom da se ne stvore mjehuri zraka pri pečenju. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva 10-tak minuta. Izvadite iz pećnice i zatim stavite nadjev i vratite u pećnicu dok od ostatka tijesta ne napravite cvjetiće. Poslažite cvjetiće po površini i ostavite da se peče do kraja. Ukupno bi se trebalo peći oko 1 sat, ovisno o pećnici i ovisno o sočnosti nadjeva, tako da provjerite nakon 45 minuta.

 

Dobar tek i kliknite nas na FITNESS KLINIKA Facebook i Instagram. Za Vas recepte testiraju Sanja i Dražen.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.