Kombinacija integralnog pirovog i heljdinog brašna dala je dodatnu orašastu notu ovoj mirisnoj piti. Koristila sam integralna brašna u kombinaciji pir i heljda. U tijestu za tart ova kombinacija jednostavno dominira. Okus, prhkost tijesta i puni okus. Kako često kažemo da je u djetinjstvu sve bilo finije… možda baš zato što su koristili ova brašna. Isprobajte!
Jabuke i bundeva obiluju vlaknima, vitaminima i mineralima. Integralne žitarice se smatraju odličnim izvorom ugljikohidrata, a ako imate fitness ciljeve onda samo uzmite u obzir da je ovakva desert najbolje konzumirati oko neke aktivnosti (prije ili poslije). Pitu pripremite u subotu i odlično će pasati nakon nedjeljne šetnje.
POTREBNO:
ZA TIJESTO (kalup za tart promjera 28cm):
- 150g maslaca
- 100g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 325g brašna (integralno; pola heljdino, pola pirovo)
- mrvica soli
ZA NADJEV:
- 300g slatke bundeve očišćene i narezane na komade
- 450g jabuka očišćenih i oguljenih
- 50g grožđica
- Začini: cimet, đumbir u prahu, muškatni oraščić (po pola žličice)
PRIPREMA:
1. Pomiješajte brašno, šećer u prahu i mrvicu soli i zatim dodajte žumanjke i maslac narezan na komade. Utrljavajte maslac u brašno dok ne dobijete sipko tijesto koje će se kasnije povezati u tijesto. Ako nikako ne možete povezati dodajte malo bjelanjka od jaja ili žlicu-dvije hladne vode. Tijesto podijelite, 2/3 koristit ćete za dno i stranice kalupa, a 1/3 za cvjetiće na površini. Tako podijeljeno tijesto oblikujte u kugle, pokrijte prianjajućom folijom i stavite na pola sata u frižider.
2. Grožđice potopite u malo vode da nabubre. Naribajte jabuke i bundevu, dodajte grožđice i začine te promiješajte žlicom.
3. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup koji ste premazali s malo maslaca, izbockajte vilicom da se ne stvore mjehuri zraka pri pečenju. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva 10-tak minuta. Izvadite iz pećnice i zatim stavite nadjev i vratite u pećnicu dok od ostatka tijesta ne napravite cvjetiće. Poslažite cvjetiće po površini i ostavite da se peče do kraja. Ukupno bi se trebalo peći oko 1 sat, ovisno o pećnici i ovisno o sočnosti nadjeva, tako da provjerite nakon 45 minuta.
Dobar tek i kliknite nas na FITNESS KLINIKA Facebook i Instagram. Za Vas recepte testiraju Sanja i Dražen.